Ce se întâmplă cu ratele „amânate”? Cîțu: „Va fi un efort foarte mare”
- Dragos Manea
- 28 martie 2020, 08:29
Florin Cîțu a vorbit despre situația amânării ratelor, precizând că acest lucru este valabil până la încheierea stării de urgență.
UPDATE: Efortul statului în ceea ce priveşte amânarea ratelor la bănci va fi unul enorm, deoarece, dacă majoritatea românilor vor beneficia de această facilitate, va trebui garantată o sumă de peste un miliard de euro, potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu.
„Am estimat costuri maximale, pentru că a trebuit să estimăm pentru garantare.
Dacă majoritatea românilor vor beneficia de acest lucru, va trebui să garantăm aproape un miliard şi ceva de euro. Este un cost pe care va trebui să-l suportăm, dar am zis că este foarte important ca românii să ştie că nu există riscul, chiar şi după aceste nouă luni, să aibă o situaţie în care să-şi piardă casa sau să fie puşi într-o situaţie dificilă. Intervenim şi îi susţinem pe români să fie clar că nu vor avea o problemă cu plata ratelor.
Efortul este enorm, dar este un efort care merită, pentru că până la urmă este vorba de sănătatea românilor şi este nevoie de oameni care să funcţioneze în societate şi oamenii care nu au grija ratelor sunt oameni care vor funcţiona în societate şi peste câteva luni şi anul viitor şi mai departe”, a explicat Cîţu, vineri seara, la Digi 24, informează Agerpres.
Vești noi despre amânarea ratelor. Ministrul Florin Cîțu a declarat vineri seara la Digi 24 că cei care vor să beneficieze de amânarea ratelor până la 9 luni vor putea face asta până la expirarea termenului stării de urgență.
„Va fi insa un efort foarte mare si in partea bancilor, si de aceea vom extinde perioada in care se pot face aceste solicitari, dar vom vedea atunci cu cat o vom extinde.
Nu putem lua multe masuri deodata ca nu stim cum evolueaza lucrurile, nu putem lua masuri populiste ca sigur vor fi socuri economie si vom avea nevoie de bani”, a declarat acesta.
„Despre dobanzile la rate: Pe perioada celor 9 luni de zile, bancile nu vor mai primi nicio resursa de finantare fiindca nu mai primesc bani. Atunci, vor avea doua variante: fie vor inchide, fie se vor imprumuta de undeva cu dobanda, dobanda care va trebui acoperită
Firmele care plătesc impozitele la timp pana pe 25 aprilie vor beneficia de bonificații”, a mai spus Cîțu.