Evenimentul Zilei > Actualitate > Ce se întâmplă cu pandemia de coronavirus? Când va lovi noul val? Medic epidemiolog: Să nu avem așteptări că o putem opri
Ce se întâmplă cu pandemia de coronavirus? Când va lovi noul val? Medic epidemiolog: Să nu avem așteptări că o putem opri

Ce se întâmplă cu pandemia de coronavirus? Când va lovi noul val? Medic epidemiolog: Să nu avem așteptări că o putem opri

Medicul epidemiolog, Carmen Dorobăţ spune că pandemia nu va dispărea, dar că ar putea fi ținută sub control. Nu este exclus să apară un val și noi tulpini de coronavirus, așa cum se întâmplă anual cu gripa.

Valul de coronavirus care a lovit China arată că pandemia nu și-a spus ultimul cuvânt. Imaginile șocante cu oamenii care nu mai suportă izolarea și își strigă disperarea au făcut înconjurul lumii, dar China nu renunță la restricțiile draconice. Epidemiologii sunt însă de părere că valul Omicron din China a trecut deja peste noi și Europa.

„Cam aşa s-ar traduce, că este vorba de un val care peste noi a trecut, dar, bineînţeles, noi fiind şi sensibili în acest areal geografic. Orice atitudine agresivă, chiar dacă vorbim de sectorul medical, nu este bine venită şi ea trebuie făcută cu bună-gândire şi înţelegere vizavi de populaţie pentru a nu ajunge la astfel de elemente care, bineînţeles, se pot revolta pentru că, pe bună dreptate, presiunea este atât de mare”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Dorobăţ la Sinteza Zilei.

Pandemia nu se termină

Specialistul spune că nu se poate vorbi despre dispariția completă a pandemiei, dar că ea poate fi ținută sub control. „Noi acum, de exemplu, suntem şi în pandemie de HIV, dar pe care încă o stăpânim. Aşa şi cu Omicronul şi cu toate celelalte variante care ar fi posibile să vină de aici încolo. Important este să avem ştiinţa să stăpânim această pandemie şi să nu avem vreodată asemenea aşteptări să o oprim şi, în special, să o oprim brusc.

Acest lucru nu se întâmplă niciodată într-un fenomen epidemiologic. Deci, încet-încet, pandemia îşi va relua un curs pe care noi să îl putem prevedea şi în acelaşi timp să îl putem stăpâni din punct de vedere medical”, a explicat epidemiologul.

Vara putem sta liniștiți

Medicul este de părere că venirea sezonului cald va slăbi mult virusul. Un nou val nu este însă exclus în toamnă. „Pentru valul Omicron cam ştim cum stau lucrurile, am văzut şi varianta B.A.2, care a dat acele forme mai agresive şi care nu a fost de natură să ne pună probleme din punct de vedere al organizării.

Eu aş spune, pentru că urmează și perioada aceasta a sezonului cald, când ştim că dinamica virală pentru acest virus este mai scăzută, să vedem ce se va întâmpla odată cu venirea sezonului rece. Posibil oricând să apară o noua variantă, ca şi în cazul gripei. Important este să ştim să o stăpânim.”, a mai spus medicul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: