Ce se întâmplă cu noul coronavirus din toamnă. Opinia specialiștilor este unanimă

Ce se întâmplă cu noul coronavirus din toamnă. Opinia specialiștilor este unanimă Sursa foto: Arhiva EVZ

Noul coronavirus s-ar putea reactiva odată cu apariția vremii reci, atunci când se manifestă și sezonul sezonul de gripă, sunt de părere specialiștii în medicină din România. Aceștia sunt de acord că nivelul de imunizare a populației în fața Sars Cov-2 este destul de scăzut, astfel că este foarte posibil să ne confruntăm cu un al doilea val de îmbolnăviri.

Președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a declarat, conform B1.ro că o estimare legată de apariția celui de-al doilea val de infecții trebuie să țină cont de două aspecte. În primul rând, este vorba de lipsa imunității colective, care ne face mai vulnerabili la contaminare, iar în al doilea rând de sezonalitatea COVID-19.

„Majoritatea persoanelor din România, dar și din alte țări nu au trecut încă prin infecție, nu au încă imunitate, deci s-ar putea îmbolnăvi. Și al doilea lucru despre care ar trebui discutat este sezonalitatea acestui virus, dacă acest virus respectă sezonalitatea pe care o întâlnim la alte coronavirusuri, în sensul unei transmisibilități mai intense în timpul sezonului rece, trebuie să ne așteptăm la o creștere a numărului de cazur”, a declarat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Rafila a subliniat, cu acest prilej, importanța pe care o au măsurile de protecție care trebuie să intre în conduita de zi cu zi a cetățenilor, respectiv purtatul măștii, spălatul pe mâini sau distanțarea social.

„Pe de altă parte dacă obișnuința pe care o avem în momentul de față referitoare la câteva măsuri de protecție individuală, precum purtatul măștii, spălatul pe mâini, distanțare fizică, vor fi respectate în continuare cred că această creștere va fi mai moderată și nu va pune presiune asupra sistemului de sănătate publică. Mai mult, cred că ne va proteja și împotriva infecției gripale care se transmite în mod similar pentru că iarna discutăm și despre sezonul gripal. Pentru gripă există și un vaccin care este eficace”, a precizat Alexandru Rafila.

Toamna va fi anotimpul hotărâtor

Opinia profesorului Rafila, legată de sezonalitatea apariției noului coronavirus, este împărtășită și de medicul Virgil Musta, şeful de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

„Sunt o serie de afecțiuni virale, cum este gripa cum sunt alte infecții cu coronavirusuri care au o anumită sezonalitate. De exemplu gripa apare de obicei la sfârșitul lunii decembrie, în ianuarie, februarie. Coronavirusul apare la sfârșitul lui noiembrie-decembrie și noi cazuri în aprilie-mai. Posibil ca și SARS-COV-2, care face parte din această familie a coronavirusurilor să prezinte o sezonalitate, dar urmează să vedem. Istoria ne va dovedi sau va infirma acest lucru”, a precizat medicul Virgil Musta, conform B1.ro.

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, medicul Emilian Imbri este convins că începând din toamnă va trebui să ne așteptăm la o revenire și mai accentuată a cazurilor de COVID-19. Potrivit spuselor sale, faptul că simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei sezoniere va provoca spaimă și confuzie în rândul pacienților.

„Specialiștii din România spun că este sigur că mai urmează un val, o etapă de revenire a acestui virus cu îmbolnăvirile specifice. Ei sunt siguri că o să mai avem și că, de fapt, nu a dispărut. În momentul de față este o transmitere destul de slabă, poate pentru că se respectă măsurile de protecție destul de bine. Poate că o să crească sau o să mai apară focare. Existența lui este certă pentru că apar totuși focare, mici, nu cu un număr mare de persoane, dar totuși apar prin spitale, la personalul de îngrijire, printre bolnavii internați prin diverse spitale, care nu sunt spitale COVID-19, apar la bătrânii care sunt cazați în centrele speciale. Deci încă apar cazuri, nu într-un număr care să sperie”, a precizat medicul Emilian Imbri, potrivit B1.ro.

Ultimul bilanț al Grupului de Comunicare Strategică arată că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 152 noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, iar numărul total al infectărilor ajunge la 19.669 de cazuri. Până acum, 1.288 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.