Ce se intampla cu jucatorii la Steaua?

Ce se intampla cu jucatorii la Steaua?

"Evenimentul zilei" a discutat ieri cu specialistii despre cauzele accidentarilor care decimeaza lotul "ros-albastrilor".

Echipa de fotbal Steaua a avut de patimit in ultimele sapte luni din pricina numeroaselor accidentari cu care s-au confruntat jucatori importanti. Mirel Radoi, Victoras Iacob, Mihaita Nesu, Daniel Oprita, Andrey Nazario si Nicolae Dica s-au "rupt", rand pe rand, dandu-i mari batai de cap antrenorului Cosmin Olaroiu.

"Evenimentul zilei" a cautat ieri sa afle motivele necazurilor care s-au abatut asupra gruparii "ros-albastre". Conducatorii si antrenorii din Ghencea isi axeaza pledoaria pe tema ghinionului. In spatele acestor probleme se afla insa si alte explicatii, mult mai pamantesti.

Victoras Iacob si Daniel Oprita pot invoca ghinionul, deoarece accidentarile lor au fost produse in urma unor contacte cu adversarii. Mihai Nesu a suferit de pe urma unei lovituri violente, dar doctorii care i-au permis sa forteze reintrarea in meciul de Cupa cu Apulum, cand i-a recidivat accidentarea, pot fi acuzati la randul lor.

Cazul Mirel Radoi este cel mai complicat. El a acuzat dureri la genunchi, dar medicii i-au spus ca poate juca in continuare. Consecinta? Capitanul Stelei a ajuns la operatie.

Ultimele doua cazuri, Andrey Nazario si Nicolae Dica, sunt mai greu de explicat. Ambii au acuzat dureri la genunchiul piciorului drept dupa ce au sarit si au avut "aterizari" nefericite. Despre Andrey s-a spus ca a platit tribut oboselii drumului din Brazilia pana in Romania si a faptului ca a trecut prea brusc de la temperaturi de 35 de grade la doar 10 grade Celsius.

Nicolae Dica a efectuat ieri o analiza RMN si, in cursul serii, astepta diagnosticul dupa accidentarea de miercuri. In calcul erau luate mai multe ipoteze, de la contuzie pana la ruptura de ligamente.

LISTA ACCIDENTATILOR

Mirel Radoi             iulie 2006

Victoras Iacob      august 2006

Mihaita Nesu         octombrie 2006

Daniel Oprita         decembrie 2006

Andrey Nazario     ianuarie 2007

Nicolae Dica          ianuarie 2007

EXPLICATIE

"Teatru de experiente" Problemele de la Steaua nu sunt provocate de "diavoli" sau de ghinion. Aceste povesti nu sunt insa combatute de specialisti pentru ca sefilor din Ghencea li s-a dus vestea pentru reactiile lor violente cand vine vorba despre accidentarile misterioase de la Steaua. La adapostul anonimatului, expertii accepta insa sa explice insa ce se intampla.

"Exista doar doua explicatii. Fie antrenamentele sunt facute incorect, caz in care vina le revine tuturor, de la antrenor pana la preparatorul fizic, fie e folosita o medicatie care ii sensibilizeaza pe jucatori. Aceasta ultima varianta e mai aproape de adevar", a detaliat ieri unul dintre cei mai buni specialisti in domeniu din Romania.

"In Ghencea e teatru de experiente medicale. Se folosesc substante care forteaza performantele organismului. Nu e vorba neaparat de medicamente interzise, ci de substante controversate. Cresc artificial performantele de moment, dar predispun fotbalistii la accidentari". Concluzia: "E o amagire... Se obtin rezultate pe termen scurt, urmate de caderi fizice. Dar asta e optiunea antrenorului si, atat timp cat nu e ilegal, nimeni n-are dreptul sa se bage acolo".

De cativa ani, in cantonamentele pe care Steaua le efectueaza in strainatate apare si medicul grec Nikos. Nimeni din club n-a explicat oficial care e rolul sau, lasand loc interpretarilor de orice fel.

Contrast Steaua ‘86, trei ani fara probleme Florentin Marinescu s-a ocupat de pregatirea fizica a stelistilor multi ani, printre care si in perioada 1986-1989, cand "ros-albastrii" s-au acoperit de glorie in Europa. Performantele de la mijlocul deceniului noua au coincis cu perioada in care, timp de trei ani, Steaua n-a avut niciun accidentat! "Jucatorii romani au o problema de mentalitate si nu trateaza cum trebuie pregatirea fizica. Zic mereu: "De ce sa alerg eu atat, ca doar nu fac atletism?".

Ei nu realizeaza ca pregatirea fizica nu inseamna doar ceea ce fac la club, acolo e doar partea colectiva a muncii. Steaua din anii ‘80 nu avea accidentati fiindca jucatorii nu-si "incarcau bateriile" doar vara si iarna, ci faceau zilnic exercitii bine organizate. Intrebat de ce nu a baut la un eveniment, Roberto Carlos a dat un raspuns fabulos: "La 18 ani am intrat in cantonament.

Cand voi termina acest cantonament voi putea face tot ceea ce doresc!"...Vinovati sunt si doctorii care zic: "Mai lasa-l doua-trei zile, sa vedem cum se prezinta", in loc sa-l duca imediat la specialisti, dar si antrenorii care forteaza revenirile fiindca au nevoie de jucatori", ne-a declarat Florentin Marinescu.

Ne puteți urmări și pe Google News