Ce se întâmplă cu firmele care nu au mai depus declarații? Anunțul făcut de ANAF

Ce se întâmplă cu firmele care nu au mai depus declarații? Anunțul făcut de ANAF Sursa: Arhiva EVZ

Din cauza restricțiilor impuse de autorități, în contextul pandemiei de coronavirus, există șanse destul de mari ca unele firme să rămână inactive pentru o perioadă mai lungă.

Conform unui comunicat de presă remis azi, autoritățile vor reîncepe, spre finalul lunii curente, să identifice contribuabilii care îndeplinesc condițiile legale pentru a intra în inactivitate fiscală.

ANAF va trimite notificări tuturor contribuabililor care nu au depus declaraţiile fiscale şi care nu au cerut regim derogatoriu, astfel încât să fie evitată declararea stării de inactivitate a acestora.

Contribuabilii/plătitorii care nu îşi îndeplinesc, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă sunt declaraţi inactivi fiscal şi le sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivităţii fiscale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unui contribuabil declarat inactiv i se anulează, potrivit legii, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA, iar inactivitatea se înscrie în cazierul fiscal al contribuabilului şi al reprezentanţilor legali ai acestuia. De asemenea, pentru a se reactiva, contribuabilul respectiv trebuie să-si îndeplinească toate obligaţiile declarative prevăzute de lege şi să nu înregistreze obligaţii fiscale restante.

ANAF începe stârpirea evaziunii micilor comercianți? Răspuns tranșant al ministrului de Finanțe

Prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală s-a stabilit că, pentru declaraţiile fiscale al căror termen legal de depunere s-a împlinit în perioada stării de urgenţă, notificările de nedepunere a declaraţiilor fiscale se emit în termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

După expirarea termenului legal de depunere a declaraţiilor fiscale, din data de 25 iunie 2020, organele fiscale aplică procedurile pentru identificarea contribuabililor care îndeplinesc condiţia pentru declararea inactivităţii fiscale potrivit art.92 alin.(1) lit.a) din Codul de procedură fiscală.

În aplicarea acestei proceduri, organele fiscale manifestă un rol activ, prin transmiterea notificărilor de nedepunere a declaraţiilor fiscale.

De asemenea, după întocmirea listei contribuabililor care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declaraţi inactivi fiscal, organele fiscale emit şi comunică şi notificările privind privind îndeplinirea condiţiilor privind declararea ca inactiv.

Potrivit reglementărilor în vigoare, contribuabilii au obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale, la termenele prevăzute de lege, iar această obligatie se menţine şi dacă a fost efectuată plata obligaţiei fiscale respective, precum şi în cazul în care, în perioada de raportare nu rezultă sume de plată, dar există obligaţia declarativă prevăzută de lege.

În acest sens, pentru a preveni declararea ca inactivi fiscal, acei contribuabili care îşi suspendă activitatea şi înregistrează menţiunea privind inactivitatea temporară în Registrul comerţului sau la entitatea care i-a autorizat, pot beneficia, la cerere, de regimul derogatoriu de declarare a impozitelor şi taxelor.

Surpriza lui Cîțu pentru marile companii. Cum le va ține sub control

Cererea privind acordarea regimului derogatoriu de declarare se depune la organul fiscal competent. Contribuabilii cărora li se aprobă aplicarea regimului de declarare derogatoriu nu au obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale.

Totodată, contribuabilii care nu desfăşoară activitate şi nu beneficiază de regimul derogatoriu de declarare, au obligaţia depunerii declaraţiei fiscale, la termenele prevăzute de lege, înscriind zero la obligaţia fiscală, evitând, în acest fel, înscrierea în registrul contribuabililor inactivi.