Ce se întâmplă cu ferma de la Socola, în care mieii se „sinucideau” fix înainte de Paști

Ce se întâmplă cu ferma de la Socola, în care mieii se „sinucideau” fix înainte de Paști

Managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi, Gabriel Oprișanu, a anunțat că va reorganiza Secţia Exterioară Şipote a Institutului, după ce s-a ajuns la concluzia că este nerentabilă, în sensul că se câştigă prea puţin de pe urma terenului.

Astfel, se va renunța la creşterea animalelor şi vor fi cultivate plante medicinale. „Dorim reorganizarea secţiei de la Şipote după ce, în urma unei analize privind activitatea de acolo, am constatat că sectorul de animale nu este rentabil. Se cheltuie mult cu hrana animalelor şi salariile celor 19 angajaţi, iar veniturile sunt foarte mici. Vrem, astfel, să ne orientăm către produse care se vând direct de pe teren după ce sunt recoltate. Ne interesează producţia de plante medicinale”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Acesta a mai spus că intenţionează să renunţe şi la culturile de grâu şi porumb şi să înfiinţeze şi un sector de salcie sau salcâm energetic care ar putea fi folosit la încălzirea secţiilor de la Bârnova şi Şipote pe timpul iernii, nemaifiind nevoie de achiziţionarea lemnelor, făcându-se şi în acest caz economii.

„Ne-am gândit că va fi mult mai benefic să ne orientăm spre lavandă, topinambur sau ricin, aceste plante neavând nevoie de depozitare, totul făcându-se mecanizat. Cei 19 angajaţi de la fermă vor fi mutaţi în sectorul medical, ei fiind îngrijitori şi infirmieri, şi, în acest fel, nimeni nu va avea de suferit, mai ales că este deficit de personal. Vom vinde animalele şi vom putea procura cu banii carne pentru bolnavi pentru aproximativ un an şi poate vom putea asigura şi lemnele cu sectorul de salcie sau salcâm energetic pe care dorim să-l înfiinţăm”, a mai declarat dr. Gabriel Oprişanu. Gospodăria Anexă a Secţiei Exterioare Şipote din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” dispune la acest moment de aproximativ 200 de hectare, suprafaţă formată din teren agricol şi livezi.

„Mieii se înfometează”

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2015, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a scos la iveală nereguli grave la Secția Exterioară Șipote a Institutului de Psihiatrie Socola din Iași. Este vorba despre modul în care a fost administrată ferma de animale, dar și sute de hectare de teren. Prejudiciul acumulat de-a lungul anilor se ridică la un milion de euro.

Potrivit informațiilor din raportul Corpului de Control, publicate de Evenimentul zilei, efectivele de animale se împuținau înainte de Paști și de Crăciun, iar angajații justificau această situație prin comportamentul „ciudat” al animalelor, în sensul că, din cauza lipsei furajelor, mieii suferă de inaniție, își mănâncă blana și mor de indigestie, inducând astfel ideea că se sinucid.

De exemplu, în 2013, cu trei săptămâni înainte de Paști, medicul veterinar a transmis o informare către conducerea instituției, în care anunța o „slăbire alarmantă a întregului efectiv existent, în special la ovine”.  Specialistul explica faptul că mieii „se înfometează” și „deja s-au înregistrat mortalități- care în următoarele zile – va mări numărul pierderilor”. Pentru a ameliora starea oilor, medicul veterinar a cerut o cantitate mai mare de furaje, deoarece mioarele nu și-au revenit nici după ce au fost plimbate prin livadă.

Redăm textual „informarea” medicului veterinar:

”Întru-cât efectuez prestări servicii în domeniu sanitar veterinar în cadrul secției Șipote a Spitalului Socola mă simpt obligat la data de mai sus să vă informez că secția amintită deține un număr de 33 de ovine, 116 ovine, 325 – din care 104 miei, 10 cai, 120 de stupi. Problema urgentă se pune pe furajarea animalelor. În ultima perioadă datorită unei rații din ce în ce mai reduse a dus la o stare de slăbire progresivă a întregului efectiv existent – în general - și în mod special la ovine și la bovine.

Repercursiuni: ovinele la fătare rezultă miei (neinteligibil) și faptul că au o cantitate foarte mică de lapte nu reușesc să asigure aportul necesar (neinteligibil). Aceștia (mieii -n.r) prind smocuri de lână care se acumulează în stomac ducând la blocarea tranzitului intestinal. În stomac  s-a găsit acel ghem de lână și un lichid mucos. În asemenea situație, animalul moare prin înfometare. Deja s-au înregistrat mortalități- care în următoarele zile – va mări numărul pierderilor. Oile mame au un grad avansat de slăbire (cum am mai amintit mai sus) nu au rație nici de întreținere –nemaivorbind de producție – pentru nou născuți-cele câteva fibroase și doar circa 20 kg de ovăz pe zi nu asigură aportul necesar. Acum au început să le plimbe prin livadă, dar starea colectivă – în care-i întregul efectiv - nu asigură o redresare măcar medie.

Propun: un aport de concentrate de circa 400 grame pe ovine și circa 1, 5 kg de fân de bună calitate sau 2 kg de coceni- cu toate acestea se vor mai înregistra pierderi la miei – deoarece oile mame trebuiau pregătite pentru fătare cu o furajare corespunzătoare. O situație similară este și la bovine – cu deosebire la vacile gestante”.