Ce se întâmplă cu dosarul Sky News. Instanțele din România ezită să se pronunțe

Ce se întâmplă cu dosarul Sky News. Instanțele din România ezită să se pronunțe

Instanțele din România evită să se pronunțe în cazul dosarului „Sky News", care implică trei români de etnie maghiară. În cele din urmă, ICCJ a luat decizia.

Povestea în dosarul „Sky News" a început în 2016, când postul britanic a difuzat un reportaj despre presupușii traficanți de arme din România. Totul era o făcătură, regie. De fapt, potrivit anchetei, acei traficanți erau de fapt niște vânători, plătiți cu câte 2.000 de euro pentru a juca rolul infractorilor.

Cei care au intermediat legătura jurnaliștilor-țepari britanici cu persoanele care apar în reportaj au fost Aurelian-Mihai Szanto, Csaba-Attila Pantics și Levente Pantics, potrivit anchetei. Astfel, cei trei au fost acuzați de constituire a unui grup organizat infracțional, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și comunicarea de informații false. Mai mult, jurnaliștii de la Sky News, Stuart Ramsay - realizatorul reportajului și alți doi jurnaliști sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat și comunicarea de informații false, însă vor fi judecați separat.

ICCJ a decis

În ceea ce-i privește pe cei trei români de etnie maghiară, dosarul a fost trimis în judecată la Curtea de Apel București în aprilie, apoi cazul a fost declinat către Curtea de Apel Cluj. La începutul lui decembrie, clujenii l-au trimis înapoi la București. În aceste condiții, ICCJ a dezbătut chestiunea refuzului de judecată al celor două instanțe și a trimis dosarul la Curtea de Apel București.

„Toată lumea greşeşte în viaţă, toată lumea face prostii. Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot continentul est-european. (…) Mi s-a comunicat că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu aceste traficuri de arme, pentru informarea populaţiei, ca să fie vigilentă, să aibă ochii în patru, în caz de suspecţi", a mărturisit unul dintre inculpați, informează Gazeta de Cluj.

Ne puteți urmări și pe Google News