Ce se întâmplă cu clienții City Insurance în caz de faliment. Procedura de transfer de la un asigurator la altul

Ce se întâmplă cu clienții City Insurance în caz de faliment. Procedura de transfer de la un asigurator la altul

Proprietarii de autoturisme care au o asigurare de tip RCA și vor să se transfere la un alt asigurator, pot să o facă în anumite condiții. Discuția a apărut în contextul falimentului City Insurance, liderul pieței RCA. Guvernul are în vedere două acte normative pentru protejarea clienților.

Problema transferului de la un asigurator la altul a apărut în contextul anunțurilor privind posibilitatea ca City Insurance să intre în faliment. Mulți dintre cei care au încheiat polițe cu acest asigurator se tem că vor avea de suferit odată cu declanțarea procedurilor de faliment.

Conform reglementărilor în vigoare, cei care au o asigurare auto de tip RCA, valabilă se pot transfera la un alt asigurator. Acest lucru se face în anumite condiții.

Proprietarul mașinii trebuie să încheia, mai întâi, o poliță de asigurare la noul asigurator, după care să ceară, celui de la care a plecat, restituirea diferenței de bani pentru perioada în care a renunțat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se face transferul la un alt asigurator

Legea prevede că o mașină nu poate rămâne neasigurată, drept care proprietarul va încheia o a doua poliță, iar apoi, după intrarea în vigoare a acesteia va putea cere anularea precedentei.

„Asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători RCA și poate opta pentru menținerea în vigoare a unei singure polițe”, scrie în art. 9 din Legea RCA, unde sunt tratate asigurările multiple.

Practic, asiguratul cere înapoi restul din prima de asigurare plătită pentru perioada rămasă până la finalizarea contractului de asigurare. Dacă, să zicem, mai avea șase luni din asigurare, va primi banii pe acele șase luni.

Insolvența City Insurance va avea efecte grave asupra pieței RCA

Această discuție a apărut în contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la intrarea în insolvență a City Insurance. Posibilitatea ca firma de asigurări să ajungă în procedura falimentului este reală, așa cum reiese și din declarațiile premierului Florin Cîțu.

Practic, dacă asigurătorul ajunge în faliment, cei care trebuie să fie despăgubiți se văd într-o situație neplăcută. Din moment ce nu sunt bani, nici reparațiile pe care mașinile avariate de clienții City Insurance nu pot fi „onorate”.

Cum se decontează asigurările RCA

Mecanismul despăgubirilor la RCA este simplu. Cu excepția situației în care asiguratul a luat opțiunea de decontare directă, asiguratorul vinovatului va plăti reparațiile pentru mașina avariată.

Problema apare în cazul falimentului, când clienții City Insurance ar putea să considere că nu au de ce să-și schimbe asiguratorul. Astfel falimentul nu îi afectează pe aceștia ci pe victime, cei care vor fi accidentați de clienții City Insurance. Într-o astfel de situație, recuperarea costurilor cu reparațiile înseamnă finalizarea procedurii falimentului și instanța de judecată. Iar acest lucru va dura foarte mult.

De altfel, service-urile auto refuză, deja, să mai discute cu cei care au asigurări la City. Aceștia se tem că nu-și vor mai recupera banii.

Guvernul pregătește măsuri de protecție pentru clienți

Premierul Florin Cîțu a spus că Guvernul pregătește două Ordonanțe de Urgență pentru cazul în care se ajunge la falimentul City Insurance. O ordonanță se referă la prețurile RCA, iar alta prevede ca toți clienții să fie protejați și să-și poată primi banii.

„Sunt două ordonanțe de urgență în avizare. Am discutat și astăzi cu Consiliul Concurenței, ar trebui să fie pe masa Guvernului săptămâna viitoare. O ordonanță se referă la prețurile asigurărilor RCA, iar alta la situația City Insurance, daca se ajunge acolo pentru a asigura că nu se ajunge ca oamenii să aibă un claim și să nu poată fi plătit, deci ne asigurăm că se vor putea plăti banii de la Fondul de Garantare”, a declarat Florin Cîțu după ședința de Guvern.