Sfârșitul banilor cash. Se pregătește marea schimbare

Sfârșitul banilor cash. Se pregătește marea schimbare Sursa foto: 54897970 © Zsido Ovidiu Flaviu | Dreamstime.com

Un proiect de lege prevede că angajatorii nu vor mai putea plăti veniturile salariale cash, ci doar pe card sau prin intermediul mijloacelor electronice. Proiectul de lege a fost retras pentru îmbunătățiri.

Rata de utilizare a plăților online a crescut semnificativ anul acesta, potrivit ultimelor date colectate de Banca Centrală Europeană (ECB). Chiar dacă banii cash au suferit mici scăderi în utilizare, sunt în continuare cea mai folosită metodă de plată în lume și în Uniunea Europeană.

Potrivit unui studiu privind atitudinile consumatorilor față de plăți, în 2016 și 2019, 79% și respectiv 72% din totalul tranzacțiilor au fost efectuate în numerar. În 2022, acest procentaj a scăzut la 59%.

Chiar dacă mulți preferă să plătească cu cardul, potrivit sondajului BCE, 60% dintre consumatorii din zona euro susțin plata în numerar, pentru că îi ajută să-și urmărească cheltuielile și pentru că este mai privat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plățile cu numerar domină în România

Proiectul de Lege care vizează modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare, cu obligativitatea angajatorilor de a plăti salariaților venituri prin transfer bancar, vine pe fondul involuției numerarului ca metodă de plată în țara noastră.

George-Cristian Tuță (PNL) a propus proiectul de lege care promovează necesitatea deschiderii și utilizării unui cont de plăți pentru servicii de bază, pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, dar și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului.

În ceea ce privește comercianții, eliminarea numerarului nu este prevăzută în nicio prevedere legală. Dimpotrivă, prevederile legale se referă la obligația magazinelor de a pune la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar, pe lângă plățile cash.

Salariile, plătite doar pe card sau online

Chiar dacă proiectul de lege al deputatului PNL prevede în continuare obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar, documentul a fost retras fiind supus unor noi modificări.

„Vom trimite înapoi la comisiile de specialitate proiectul pentru următoarele două săptămâni pentru noi amendamente care să înlocuiască obligația tuturor angajatorilor de a plăti salariile doar pe card, indiferent de preferințele angajaților, cu un drept al angajaților de a opta, dacă doresc, pentru încasarea prin mijloace electronice”, a declarat deputatul PNL George-Cristian Tuță, citat de ziare.com.

Incluziunea financiară reduce plata la negru

Conform unui studiu citat de Sciene Direct, măsurile de incluziune financiară au ca potențial furnizarea serviciilor bancare accesibile și sigure pentru persoanele nevoiașe din țările în curs de dezvoltare.

Accesibilitatea mai mare a serviciilor financiare digitale poate ajuta milioane de clienți cu o situație financiară precară să treacă de la tranzacțiile bazate pe numerar la tranzacții pe platforme digitale securizate.

Măsurile de acest tip sunt menite a stimula reducerea sistemelor de plată la negru și piața gri. De asemenea, susțin politicile fiscale corecte în gestionarea de către companii a contribuțiilor sociale pentru angajați.