Ce se întâmplă cu alocațiile pentru copii? Judecătorii CCR decid?
- Ionel Sclavone
- 23 august 2020, 20:06
Guvernul pregătește argumentele pentru a ataca la Curtea Constituțională legea adoptată de Parlament privind dublarea alocațiilor pentru copii.
Premierul Ludovic Orban a declarat, referindu-se la dublarea alocaţiilor, că Guvernul îşi pregăteşte punctul de vedere și urmează să sesizeze Curtea Constituţională. El a acuzat PSD de populism și a subliniat că dublarea alocațiilor se va face, etapizat, în funcție de capacitatea bugetului de a susține o asemenea măsură.
„Am luat decizia de a creşte etapizat, de a menţine sensul legii, de a dubla alocaţiile, dar să o facem etapizat, în funcţie de revenirea economică şi de capacitatea efectivă a bugetului de a face faţă acestei noi cheltuieli. În populismul caracteristic, PSD a continuat să respingă această soluţie raţională, fundamentată economic şi singura care poate să stea în picioare”, a spus Ludovic Orban.
Premierul a precizat că guvernele liberale a crescut alocaţiile copiilor în trei rânuri, în anii 2008, 2015 şi 2019, PNL fiind singurul partid, în opinia sa, „sensibil” la acest subiect.
„PNL a fost singurul partid sensibil la subiectul alocaţiilor pentru copii. Din 2008 până astăzi, PNL a crescut alocaţiile şi în 2008, şi în 2015, şi în 2019. În 2019, PSD, după ce a pierdut puterea, a prins un moment şi a mai dublat o dată alocaţiile, fără să se asigure că există resursele financiare pentru a susţine această dublă dublare într-un an, în 2019. Gândiţi-vă că ultima creştere a alocaţiilor a fost făcută printr-un amendament al PNL la Legea bugetului de stat în 2019”, a adăugat premierul.
În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 123/2020, care modifică şi completează art. 3 din Legea 61/1993 în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.
Guvernul a propus ca dublarea alocațiilor, măsură promovată de PSD, prin lege, să se realizeze în mai multe etape până în 2022. Prima majorare, de 20% trebuia să fie făcută în luna septembrie, pentru luna august.
Conform calendarului stabilit de Guvern, următoarele etape de creştere urmau să fie în 2021 și în 2022. Astfel în luna februarie 2021, alocațiile urmau să crească cu alte 20%, iar în august, cu încă 20%. O majorare similară a fost programată și pentru anul 2022, respectiv la începutul anului şi în august, pentru iulie.