Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile de viață. Spionii din timpul Revoluției

Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile de viață. Spionii din timpul Revoluției Nicolae Ceaușescu: Sursa foto: Arhiva EVZ

Exclusiv. CIA a desecretizat o serie de documente care dezvăluie informări transmise de spionii din București în timpul Revoluției din decembrie 1989. Aceste rapoarte oferă detalii despre evenimentele de la Timișoara și alte orașe din România, inclusiv despre victimele provocate de forțele de securitate ale regimului Ceaușescu.

Primul raport este datat 19 decembrie 1989. În acesta se precizează că protestele din Timișoara și Arad, cele mai mari de la evenimentele din Brașov din 1987, sunt un semnal clar că regimul lui Nicolae Ceaușescu nu va supraviețui schimbărilor din Europa de Est.

„Securitatea a fost ridicată la nivelul ţării de când poliţia a deschis focul asupra a mii de demonstranţi antiguvernamentali în două oraşe diversificate etnic din Transilvania. Timişoara a fost, în general, calmă ieri, în pofida unor rapoarte potrivit cărora sute de demonstranţi au fost ucişi şi un număr au fost arestaţi. Soarta lui Laszlo Tokes este necunoscută. România şi-a închis graniţele cu Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria şi URSS. Preşedintele Ceauşescu a plecat ieri într-o vizită în Iran”, se arată în document.

Ce scria CIA despre Nicolae Ceaușescu în ultimele sale zile de viață

În raport se face referire și la pastorul Laszlo Tokes, a cărui evacuare forțată a fost scânteia protestelor. Soarta sa era necunoscută la acel moment. Situația era alarmantă.  România și-a închis granițele cu Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria și Uniunea Sovietică. În același timp, Ceaușescu a plecat într-o vizită oficială în Iran.

CIA a comentat că reacția brutală a regimului la proteste reflectă determinarea lui Ceaușescu de a rezista, în ciuda criticilor internaționale.

„Represiunea ordonată de Ceauşescu arată că acesta îşi păstrează, cel puţin până acum, loialitatea forţelor de securitate. Le este frică că orice relaxare a controlului îi va transforma în victime ale furiei poporului. Fidelitatea lor va fi cu atât mai îndoielnică cu cât criza politică şi economică se adânceşte. Vor putea susţine, eventual, un personaj sau grup nemulţumit de conducerea partidului şi să se despartă de dictator sub umbrela unei reînnoiri naţionaliste”, se susţine în document.

Într-un alt raport, datat 20 decembrie 1989, CIA  afirmă că protestele s-au extins în mai multe orașe.

Raportul din 21 decembrie detaliază recunoașterea publică de către Ceaușescu a tulburărilor din Timișoara, în cadrul unui discurs televizat. El a acuzat forțe externe pentru organizarea protestelor și a decretat stare de urgență în Timișoara. Forțele de securitate erau plasate în alertă totală.

Agenții americani erau prezenți în București

„Ieri (20 decembrie – n.r.) preşedintele Ceauşescu a recunoscut public tulburările din Timişoara pe fondul unor semne de îngrijorare tot mai mari cu privire la capacitatea forţelor de securitate de a controla protestele. În timpul unui discurs televizat la nivel naţional, Ceauşescu a apărut vizibil obosit şi zdruncinat. El a acuzat că în spatele protestelor sunt huligani organizaţi de forţe iredentiste şi de structuri de securitate străine. Ceauşescu a decretat stare de urgenţă în zona Timişoarei. Adunările cu mai mult de 5 persoane au fost interzise. Forţele de securitate au fost plasate în alertă totală.”, a mai menționat CIA.

Comentariile agenților subliniază că, deși regimul a încercat să controleze protestele, forțele de securitate nu mai puteau susține nivelul de represiune pentru mult timp. Apariția Frontului Salvării Naționale și implicarea unor lideri cheie în tranziția de putere indicau sfârșitul iminent al dictaturii lui Ceaușescu.

Ne puteți urmări și pe Google News