Criză politică în România. Ce șanse are Dacian Cioloș să se prezinte în Parlament cu un Guvern susținut de o majoritate? Aproape niciuna!

Criză politică în România. Ce șanse are Dacian Cioloș să se prezinte în Parlament cu un Guvern susținut de o majoritate? Aproape niciuna! Sursa: Inquam Photos /George Calin

Pentru mulți a fost o surpriză desemnarea lui Dacian Cioloș, proaspăt ales președinte al USR, să construiască un Cabinet și o majoritate parlamentară.

Deși politica este arta de ”a nu spune niciodată niciodată”, războiul politic din ultima lună a ars multe din punțile de negociere pe care, în mod normal, politicienii le au la îndemână.

Cioloș are câteva care par la această oră distruse iremediabil: cea cu PSD, care și-a construit campaniile politice din 2016 încoace pe atacuri la liderul userist/pluserist, cea cu tabăra Florin Cîțu din PNL, atacați de Cioloș cu o duritate care i-a făcut să-și retragă propunerea inițială de prim-ministru, și, în fine, puntea firavă construită cu AUR în timpul moțiunii de cenzură a fost și ea arsă prin declarații incendiare, smulse de la Cioloș la emisiuni tv.

Cu ce s-ar prezenta Cioloș în Parlament, cu USR, cu o parte din PNL și cu UDMR și minorități. Departe de numărul de parlamentari necesari validării unui Guvern. Ideal, pentru onoarea sa, ar fi să se retragă înainte de a suferi un eșec la urne.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singura șansă a lui Cioloș de a trece de Parlament este ca, așa cum s-a întâmplat în martie 2020, când un Cabinet condus de Florin Cîțu a fost la un pas de a fi votat, partidele, intuind planul ascuns al președintelui când l-a desemnat (de a alcătui un Guvern condus de Ludovic Orban, care abia căzuse la o moțiune de cenzură, în ffebruarie 2020), să facă o ”glumă” și să spună că îl votează!

Avantajele ”glumei” sunt destule, găsirea unui țap ispășitor pentru iarna care urmează, compromiterea USR, lăsat singur la guvernare, dar sunt și dezavantaje, cele mai multe venind de la faptul că, lăsată de capul său la comandă, Uniunea va lua toate măsurile care sperie atât PSD cât și PNL și care le irită electoratul.

Riscul este ca Dacian Cioloș, spre deosebire de Cîțu, care în martie 2020 și-a depus mandatul, să accepte norocul de conjunctură care l-a lovit și să nu lase cale liberă altei nominalizări.

Cel mai probabil, Cioloș va eșua în formarea unui Guvern, ăsta fiind, probabil, și planul președintelui când l-a desemnat. E un exercițiu de ”domesticire” a USR; care dă cu fruntea de pragul de sus al politicii și un pas spre desemnarea altui politican, poate Florin Cîțu, deși și el are șanse mici de a trece de Parlament, sau altul, revenindu-se la speculațiile cu Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Ilie Bolojan sau Rareș Bogdan.

Sau poate, continuând acțiunea de pedepsire prin nominalizări a celor care au dărâmat Guvernul Cîțu, președintele îl va nominaliza pe Marcel Ciolacu, chiar dacă spunea acum ceva timp că scopul său este ”menținerea PSD în afara deciziei politice”.