Interpolul a ales ca președinte un general din Emiratele Arabe, acuzat de diferite grupări pentru încălcarea drepturilor omului, decizie care adâncește îngrijorarea că agenția devine un instrument pentru regimurile represive.
Generalul-maior Ahmed Naser al-Raisi, inspector general la Ministerul de Interne al Emiratelor Arabe Unite, a câștigat 69% din voturi în turul final la o adunare Interpol la Istanbul. La conferință au participat 470 de șefi de poliție, miniștri și alți reprezentanți din peste 160 de țări. După alegerea sa, el s-a angajat să „construiască o organizație mai transparentă, mai diversă și mai decisivă, care să lucreze pentru a asigura siguranța tuturor”. Singurul alt candidat la președinție a fost Sarka Havrankov, un ofițer veteran al Republicii Cehe care a lucrat în domeniul cooperării polițienești internaționale.
Apărătorii drepturilor văd numirea lui al-Raisi ca un pas suplimentar către utilizarea abuzivă a agenției, o formă de mandat internațional de arestare, pentru a urmări oponenții regimurilor autoritare. De asemenea, Turcia și China sunt acuzate că exploatează agenția, care își are sediul la Lyon, Franța.
O coaliție formată din 19 grupuri pentru drepturile omului și membri ai Parlamentului European făcuse un apel către membrii Europol să nu-l susțină pe al-Raisi. Trei europarlamentari i-au scris o scrisoare lui Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru a avertiza că alegerea sa „ar submina misiunea și reputația Interpolului”
Plângeri penale împotriva lui al-Raisi au fost făcute în Franța și Turcia. „Este o zi tristă pentru justiția internațională și pentru poliția globală”, a spus Matthew Hedges, un doctorand britanic care a fost închis în Emiratele Arabe Unite timp de aproape șapte luni. Hedges, care a fost condamnat în 2018 pentru acuzații de spionaj, spune că a fost torturat și supus multor luni de izolare.
Ali Issa Ahmad, un fan britanic al fotbalului care spune că a fost torturat de către agenția de securitate din Emiratele Arabe Unite în timpul turneului de fotbal din 2019 a Cupei Asiei, a declarat: „Nu voi opri lupta mea pentru dreptate față de torturile și abuzurile pe care le-am suferit sub supravegherea lui al-Raisi. Sper că Interpolul nu îi va permite să abuzeze și de alte persoane.”
„Un simbol dezastruos”
Grupurile pentru drepturile omului l-au numit pe al-Raisi „parte a unui aparat de securitate care continuă să vizeze în mod sistematic criticii”. Al-Raisi a apărut în urma dispariției, în 2018, a predecesorului său chinez, Meng Hongwei, care a fost adus înapoi la Beijing și despre care autoritățile spun că ar fi fost acuzat de corupție.
Peter Dahlin, un activist suedez care a fondat organizația Safeguard Defenders care lucrează în Asia, a numit alegerile drept „o rușine care va spori abuzul Chinei”. În timp ce președintele stabilește politica și supraveghează operațiunile, Interpol este condusă de secretarul său general, Jürgen Stock din Germania. El a salutat numirea lui al-Raisi, spunând: „Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu el pentru a mă asigura că Interpol continuă să își îndeplinească mandatul și să sprijine cooperarea polițienească internațională”. În Franța, unde procurorii analizează plângerile împotriva lui al-Raisi, Le Monde a numit alegerea acestuia un „simbol dezastruos” care ar pecetlui „naufragiul Interpolului”.