Ce RECORD MONDIAL nefericit ar putea bate Ungaria în curând
- Marius Pandele
- 6 aprilie 2012, 15:48
Ungaria ar putea mări din nou taxa pe valoarea adăugată, aflată deja la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, și ar putea introduce o taxă pe tranzacțiile financiare înaintea celorlalte țări din Uniunea Europeană.
Această ipoteză a fost lansată de ministrul economiei, Gyorgy Matolcsy, cel care a propus până acum, între altele, mărirea impozitelor percepute băncilor și plafonarea cursului de schimb la ratele în franci elvețieni.
Ungaria are în momentul de față o cotă de TVA diferențiată pe trei nivele, între 5% și 27%. Este cea mai mare taxă pe valoarea adăugată din Uniunea Europeană și de altfel și din lume, media la nivel european fiind de 21%.
Propunerea ministrului maghiar al economiei este de a regândi taxa, urmând să existe 5 rate diferite, 5%, 15%, 20%, 25% și 30%. Nivelul de 30% ar însemna un nou ”record mondial la TVA”. Ministrul a recunoscut totuși că deocamdată nu se așteaptă ca UE să aprobe o astfel de modificare.
Taxa pe tranzacții financiare ar aduce mai mult dezavantaje
În afară de majorarea TVA, Matolcsy consideră că și introducerea unei taxe pe tranzacțiile financiare este de luat în calcul. La nivelul UE este în discuție introducerea unei astfel de taxe, însă opoziția Marii Britanii, unde au loc cele mai multe tranzacții financiare din Europa, și neînțelegerile între celelalte țări au dus negocierile într-un impas.
Rata de taxare propusă la nivelul UE este de 0,1% din valoarea tranzacțiilor cu acțiuni și obligațiuni și 0,01% din valoarea celor cu instrumente financiare derivate, însă doar pentru tranzacțiile între instituții financiare.
Este discutabil efectul pe care l-ar putea avea o astfel de măsură asupra bugetului țării. Tranzacțiile cu acțiuni de la Bursa din Budapesta au fost în medie de 44 de milioane de euro pe zi în 2012, iar la o rată de 0,1% din tranzacții statul ar putea încasa cam 20 de milioane de euro într-un an. Asta dacă taxează toate tranzacțiile și aplică această cotă atât asupra vânzătorului cât și asupra cumpărătorului.
Efectele negative asupra lichidității pieței financiare ar fi probabil mai mari decât cele câteva zeci de milioane care ar putea fi încasate în total, aplicând taxa și asupra tranzacțiilor cu derivate și cu obligațiuni.
Introducerea unilaterală a unei astfel de taxe ar putea pune din nou Ungaria în conflict cu autoritățile comunitare, după ce acestea au avut obiecții și au amenințat chiar cu sancțiuni atunci câd guvernul de la Budapesta a încercat să își subordoneze Banca Națională.