Ce putem învăța din povețele unui înțelept persan de secolul XIII. Sfaturile sunt valabile și azi

Ce putem învăța din povețele unui înțelept persan de secolul XIII. Sfaturile sunt valabile și aziOchelari. Sursa foto: DariuszSankowski / Pixabay

Poezia remarcabilă a lui Sa'di este perpetu ulumea modernă și plină de „înțelepciune binevoitoare” despre cum să trăim. Joobin Bekhrad revizitează viața și opera „înveselitorului inimilor oamenilor”.

În secolul al XIII-lea d.Hr., în timpul uneia dintre cele mai turbulente perioade din istoria Iranului, poetul Sa'di și-a părăsit orașul natal Shiraz pentru a studia la Bagdad. De acolo, a continuat să călătorească în lung și în lat. Și au trecut aproximativ trei decenii până când s-a întors acasă, în orașul său al trandafirilor și al privighetorilor, care, datorită diplomației conducătorilor turci ocupanți ai Shirazului, a fost scutit de teroarea pe care mongolii au dezlănțuit-o în alte părți ale Iranului.

În ciuda faptului că era un poet aclamat în regiune, Sa'di simțea că și-a irosit viața până atunci și că nu a spus nimic important. Așa că s-a hotărât să își petreacă restul vieții în tăcere. Totuși, la insistențele unui prieten, și-a încălcat jurământul. Și, fiind primăvară în Shiraz, cei doi au ieșit la o plimbare într-o grădină paradisiacă.

Surprins că prietenul său a ales să culeagă flori și ierburi în hainele sale, Sa'di a remarcat în stilul lui Khayyam efemeritatea acestor lucruri. Și i-a promis prietenului său că, în schimb, va scrie o carte plăcută și educativă numită Golestan (Grădina cu flori), ale cărei pagini vor dura pentru totdeauna.

Povețele unui înțelept persan de secol XIII

Poetul s-a ținut de cuvânt. Și a avut dreptate. Împreună cu Bustan (Grădina), cealaltă dintre cele mai cunoscute cărți ale sale, Golestan rămâne una dintre cele mai iubite opere ale literaturii persane după multe secole. „Creați dintr-o singură esență, oamenii sunt membri ai unui singur corp”, scria Sa'di în ceea ce astăzi nu este doar cel mai citat poem al său. Ci poate și cel mai cunoscut poem din lumea vorbitoare de persană.

„Dacă un membru suferă, suferă și restul. Tu, care nu simți durere pentru suferința celorlalți, nu poți fi numit o ființă umană”. Dacă alți poeți persani medievali sunt venerați pentru scrierile lor extatice despre iubire, poveștile despre cavalerism și fapte de vitejie ale eroilor din vechiul Iran sau viziunile despre condiția umană și locul omului în marea schemă a lucrurilor, Sa'di este, așa cum l-a numit pe bună dreptate Lord Byron, „poetul moral al Iranului”.

În ciuda inumanității și a terorii care îl înconjurau, Sa'di avea credință și speranță în omenire. Și, ca atare, și-a dedicat o mare parte din atenție explicării moralei și eticii, îndemnându-și în același timp cititorii să cultive în ei calități mai nobile. „Nu întreba”, admonesta el, «un derviș aflat într-o situație precară și în suferința unui an de foamete cum se simte, decât dacă ești gata să îi aplici un balsam pe rană sau să îi asiguri o întreținere». Sa'di mai credea că „un om liberal care mănâncă și dăruiește este mai bun decât un devotat care postește și acumulează”.

Despre bunătate

Cu toate acestea, oricât de mult ar fi pledat pentru bunătate, Sa'di era și un gânditor foarte practic și realist. Circumstanțele sale, Sa'di a trăit într-o „lume foarte violentă și brutală”, spune cercetătorul literaturii persane Dick Davis pentru BBC Culture, au avut fără îndoială mult de-a face cu acest fapt.

„O minciună care duce la conciliere este mai bună decât un adevăr care produce probleme”, scria Sa'di în Golestan. În mod similar, el a avertizat „să nu dai informații unui prinț despre trădarea cuiva. Decât dacă ești sigur că o va accepta. Altfel nu vei face decât să-ți pregătești propria distrugere”. Așa cum Golestan și Bustan aveau multe de spus despre vremurile ciudate și nesigure în care a trăit Sa'di. Tot așa au și ei înțelepciune de împărtășit cu privire la pandemia actuală.

La începutul aceluiași secol, poetul Rumi a fugit de mongoli. Pe când era încă un copil, părăsindu-și Balkh-ul natal pentru a călători spre vest împreună cu familia sa. După cum s-a dovedit, aceasta a fost o mișcare înțeleaptă - un alt poet persan mistic, Attar din Neyshapur, a fost ucis de mongoli la scurt timp după aceea. Ar putea fi posibil ca Sa'di, care a părăsit Shiraz imediat după masacrele mongole din estul Iranului, să fi pornit în călătorii din același motiv? Potrivit lui Davis, totuși, nu se știe de ce, mai exact, Sa'di și-a părăsit orașul natal. „Răspunsul scurt este că nu știm”, spune el, citează BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News