Europarlamentarul PDL a declarat, într-o conferinţă de presă, că aceia care l-au suspendat pe Traian Băsescu pregătesc fraudarea referendumului din 29 iulie, prin modificarea proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor astfel încât acestea să nu specifice numărul persoanelor care au votat şi pe liste suplimentare.
Concret, Ordonanţa de Urgenţă modifică modelele proceselor-verbale care constată rezultatul referendumului, fiind eliminată menţionarea alegătorilor care votează pe listele suplimentare. În locul acestora se va menţiona doar "numărul participanţilor" la referendum, calculat prin cumularea "numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «DA»", "a numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «NU»", la care se adaugă numărul voturilor nule. Din forma anterioară a Legii referendumului, Guvernul a eliminat contabilizarea separată a "numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electorală permanentă", dar şi a "numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne şi nu sunt cuprinşi în copia de pe lista electorală permanentă, înscrişi în tabelul/lista electoral", precum şi a "numărului total al alegătorilor care au votat utilizând urna specială, înscrişi în tabelul/lista electoral".
"Prin Ordonanţa 41 şi prin legea care a fost votată în Parlament acum şi care este atacată la Curtea Constituţională din nou, procesul-verbal de consemnare a rezultatelor a fost schimbat. Şi există un singur proces-verbal şi pentru referendumul regional şi cel naţional (…) După părerea mea, este o invitaţie la fraudă şi, în acelaşi timp, este o acoperire a fraudei, pentru că nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat", a declarat Marian Jean Marinescu, conform mediafax.ro. El a spus că este vorba despre o faptă premeditată prin modificare legii. "Singura cale de verificare a acestui proces-verbal este că numărul participanţilor trebuie să fie egal cu numărul celor care au spus «DA» plus numărul celor care au spus «NU» plus numărul de voturi nule. Acest proces-verbal se poate modifica pe drum, de la secţie la centrul judeţului, printr-o singură acţiune a pixului, pentru că nu există niciun fel de altă cheie de verificare", a afirmat europarlamentarul.
El a afirmat că PDL are ca arme împotriva acestor tentative de fraudare numărătoarea paralelă, dar şi numărătoarea prezenţei, din oră în oră. Totodată, Marian Jean Marinescu a spus că pentru a preveni o posibilă fraudă se va face un apel către cetăţeni să meargă la vot cât mai târziu şi să verifice "dacă nu cumva au votat cei de peste drum care sunt plecaţi de mult şi nu sunt în oraş".
Mai puţine birouri electorale, mai puţine reclamaţii soluţionate
USL a mai lăsat şi alte bombe în corpul Legii referendumului. Au fost eliminate prevederile privind constituirea birourilor electorale de circumscripţie ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. În schimb, doar în cazul sectoarelor din Bucureşti se înfiinţează oficii electorale. Ca rezultat, la referendum vor fi organizate doar birouri electorale judeţene, cel al municipiului Bucureşti, dar şi cel privind secţiile de vot din străinătate. Cum contestaţiile privind neregulile din ziua votării şi sesizările privind eventualele fraude se fac la birourile electorale, reducerea numărului lor înseamnă, pur şi simplu, că acestea vor fi aglomerate cu atâtea contestaţii încât activitatea lor să fie practic blocată sau prea puţin eficientă.
Ştampilele şi starea sigililor de pe urne, neinteresante pentru USL
În plus, din modelul proceselor-verbale este eliminată inclusiv litera la care se menţiona numărul ştampilelor cu menţiunea «VOTAT» existente în secţia de votare, dar şi dacă una sau mai multe ştampile dispar. De obicei, pierderea unei ştampile este un motiv de oprire a procesului electoral în respectiva secţie de votare: acum nu se va mai şti nici măcar dacă asemenea incidente au avut sau nu loc. În procesele verbale nu va mai fi trecută nici starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării.