Statele Unite au acuzat, joi, Rusia că a testat o armă anti-satelit lansată în spațiu. Moscova însă a negat, numind obiectul un „instrument special” pentru inspecția spațială. Ce s-ar putea ascunde în spatele acestei denumiri?
Indiferent despre ce ar fi vorba, pentru Washington manevra reprezintă o rară escaladare militară în spațiu.
Capacitatea unui satelit de a ataca un altul era până în prezent teoretică. Doar lovituri de la sol au fost demonstrate de Statele Unite, Rusia, China ,în 2007, și de India, în 2019, dar aceste explozii creează mii de resturi, iar puterile majore se abțin să repete aceste teste.
Incidentul rus ar putea fi un mesaj pentru Washington, în procesul său de constituire a noii Forțe spațiale, decisă de Donald Trump în scopul declarat de dominație a SUA.
Șeful Forțelor spațiale, generalul Jay Raymond, a repetat, vineri: „Spațiul este un teatru de război precum aerul, pământul și marea”.
În noiembrie 2019, Rusia a lansat un satelit, denumit Cosmos 2542. Surpriză: săptămâna următoare, acest satelit a lansat un sub-satelit, Cosmos 2543, capabil să manevreze pe orbită pentru a observa, inspecta și spiona alți sateliți.
Acest sub-satelit s-a apropiat de un satelit spion american (USA-245), și de un alt satelit rus, un joc de-a șoarecele și pisica pe orbită, ușor de observat de la sol de către astronomi și de militarii americani, care s-au alarmat public.
La 15 iulie, în jurul orei 07:50 GMT, Cosmos 2543 (sub-satelitul care are o suprafață mai mică de un metru pătrat, potrivit armatei americane), a lansat un obiect cu o viteză relativă mare, de ordinul a 200 de metri pe secundă, spune astronomul Jonathan McDowell.
Numit „obiectul E” de către americani, el este încă pe orbită astăzi și nu pare să fi lovit nimic (în 2017, același scenariu s-a produs cu un alt aparat rus).
Nu se cunosc dimensiunea, forma și natura obiectului, dar asta nu-i schimbă gradul de periculozitate.
În orbită, sateliții evoluează în vid cu zeci de mii de kilometri pe oră, iar cel mai mic șoc dintre un satelit și un obiect poate străpunge un panou solar sau deteriora și distruge întreaga structură, în funcție de dimensiunea obiectului.
În spațiu, diferența dintre un satelit și o armă este, prin urmare, teoretică: indiferent de funcția sa, „obiectul E” este de facto un „proiectil” și, prin urmare, o „armă”, spun americanii.
Este echivalentul unui „glonț” în spațiu, a declarat Christopher Ford, de la Departamentul de Stat, vineri. „Acolo sus, nu există niciodată o mică ciocnire”.
Moscova, de altfel, a recunoscut implicit acest lucru, acuzând Washingtonul și Londra că au programe de satelitți de inspecție sau de reparare care pot fi deturnați pentru a deveni „arme anti-satelit”.
Statele Unite posedă efectiv sateliți militari manevrabili pe orbită, care pot elibera sateliți mai mici.
În 2018, Franța s-a plâns că un satelit rus s-a apropiat de unul dintre sateliții săi militari pentru a-l spiona (de exemplu pentru a vedea tehnologiile la bord), dar un satelit american se apropiase de același satelit rusesc cu câteva zile în urmă.
Nu se știe dacă americanii au capacitatea de a expedia proiectile de mare viteză așa cum au făcut-o rușii, a declarat pentru AFP Brian Weeden, specialist în securitate spațială la Secure World Foundation din Washington. „Dar probabil ar putea-o face, dacă ar dori”.
„Posibil ca rușii să fi dorit să trimită un mesaj strategic despre vulnerabilitatea sistemelor americane”, a estimat Brian Weeden. Sateliții spion sunt enormi, extreme de scumpi și puțini la număr”, a precizat el.
„Rusia nu depinde de sateliții săi la fel de mult ca Statele Unite, iar sateliții ruși sunt departe de a fi la fel de scumpi”, adaugă expertul.
Acest lucru l-a reiterat, vineri, șeful Forței Spațiale: „De la Războiul din Golf, totul în armata americană, de la avioane până la infanteriști, a depins de spațiu, pentru navigație, comunicații, informații”.
„Tot ceea ce facem (...) integrează spațiul la fiecare etapă”, a spus generalul Raymond.
Americanii și rușii vor avea ocazia să vorbească despre asta direct ,săptămâna viitoare, la Viena, la prima lor întâlnire privind securitatea spațială din 2013.