Ce pregătește Putin? Misterul „proiectilului” rusesc lansat în spațiu

Ce pregătește Putin? Misterul „proiectilului” rusesc lansat în spațiu

Statele Unite au acuzat, joi, Rusia că a testat o armă anti-satelit lansată în spațiu. Moscova însă a negat, numind obiectul un „instrument special” pentru inspecția spațială. Ce s-ar putea ascunde în spatele acestei denumiri?

Indiferent despre ce ar fi vorba, pentru Washington manevra reprezintă o rară escaladare militară în spațiu.

Capacitatea unui satelit de a ataca un altul era până în prezent teoretică. Doar lovituri de la sol au fost demonstrate de Statele Unite, Rusia, China ,în 2007,  și de India, în 2019, dar aceste explozii creează mii de resturi, iar puterile majore se abțin să repete aceste teste.

Incidentul rus ar putea fi un mesaj pentru Washington, în procesul său de constituire a noii Forțe spațiale, decisă de Donald Trump în scopul declarat de dominație a SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful Forțelor spațiale, generalul Jay Raymond, a repetat, vineri: „Spațiul este un teatru de război precum aerul, pământul și marea”.

În noiembrie 2019, Rusia a lansat un satelit, denumit Cosmos 2542. Surpriză: săptămâna următoare, acest satelit a lansat un sub-satelit, Cosmos 2543, capabil să manevreze pe orbită pentru a observa, inspecta și spiona alți sateliți.

Acest sub-satelit s-a apropiat de un satelit spion american (USA-245), și de un alt satelit rus, un joc de-a șoarecele și pisica pe orbită, ușor de observat de la sol de către astronomi și de militarii americani, care s-au alarmat public.

La 15 iulie, în jurul orei 07:50 GMT, Cosmos 2543 (sub-satelitul care are o suprafață mai mică de un metru pătrat, potrivit armatei americane), a lansat un obiect cu o viteză relativă mare, de ordinul a 200 de metri pe secundă, spune astronomul Jonathan McDowell.

Numit „obiectul E” de către americani, el este încă pe orbită astăzi și nu pare să fi lovit nimic (în 2017, același scenariu s-a produs cu un alt aparat rus).

Nu se cunosc dimensiunea, forma și natura obiectului, dar asta nu-i schimbă gradul de periculozitate.