Ce pensii vor crește după recalculare și ce trebuie să facă românii care nu și-au depus toate documentele la dosar

Ce pensii vor crește după recalculare și ce trebuie să facă românii care nu și-au depus toate documentele la dosar Sursa: Arhiva EVZ

După evaluarea și recalcularea dosarelor aflate în lucru la Casele de Pensii, sumele de bani plătite unora dintre vârstnici ar putea să înregistreze creșteri, anunță directorul Casei Naționale de Pensii Publice. Potrivit lui Daniel Baciu, se va ține cont și de elemente suplimentare, precum sporurile sau orele suplimentare, în cadrul recalculării pensiilor. 

Autoritățile încearcă să repară nedreptățile existente în sistemul de pensii. Astfel, vârstnicii care au avut aceeași contribuție vor putea primi aceeași pensie. „Cea mai mare inechitate e faptul că aceiași pensionari care au ieșit în perioade diferite de timp, unde au fost acte normative în vigoare diferite, au obținut cuantumuri diferite la pensie, cu același stagiu de cotizare.

Noi încercăm să uniformizăm pensionarii, aceeași contribuție să aibă aceeași pensie egală, iar pensiile aflate la un nivel inferior vor crește. Nicio pensie nu va scădea. Dacă prin aplicarea formulei va exista un cuantum mai mic, pensiile vor rămâne la nivelul în plată”, a declarat Baciu.

Pensiile românilor ar putea să crească. Anunț pentru persoanele care nu au depus toate documentele la dosarul de pensionare

Una dintre problemele menționate de directorul Casei Naționale de Pensii este calcularea eronată a sumelor de bani, astfel unele persoane încasând pensii mai mari decât ar fi trebuit. „Dacă în dosar se găsesc erori flagrante, evident că acele dosare trebuie remediate. Dacă sunt erori flagrante, cine a încasat banii trebuie sa ii returneze”, a spus președintele Casei Naționale de Pensii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pensionarii care nu au depus toate actele necesare la dosarul de pensionare vor fi nevoite să apeleze la instituțiile la care au prestat activitatea sau la arhivele acestora. „Trebuie să meargă la angajator, iar noi să putem verifica. Nu putem lucra pe ceva ce nu poate fi verificat cu documente. Toate societățile închise au fost preluate de către lichidatori, au fost preluate arhivele, în mare parte se găsesc. Trebuie să li se elibereze acele adeverințe care atestă că ei au lucrat, au realizat alte venituri decât cele existente în dosarul de pensionare. Ei trebuie să achite o sumă pentru cei care eliberează aceste documente”, a transmis Daniel Baciu pentru realitatea.net.

Până în prezent, 500.000 de dosare de pensii dintr-un total de 5 milioane au fost evaluate. Procesul ar putea să dureze până la mijlocul anului 2021, iar o nouă lege a pensiilor ar putea fi finalizată abia la finalul anului 2022. Amânarea aprobării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) are efecte negative asupra pensiilor românilor. Recalcularea pensiilor va fi întârziată, iar directorul Casei Naționale de Pensii Publice spune că primele plăți majorate vor fi făcute abia peste trei ani de zile.

Pensiile românilor vor fi afectate cel puţin 4 ani

Întârzierea aprobării PNRR are efecte directe asupra recalculării pensiilor românilor, anunță directorul Casei de Pensii, Daniel Baciu. Pentru a recalcula pensiile, autoritățile trebuie să dispună și de actul normativ care să le permite să dea curs acestui demers, subliniază Daniel Baciu. Astfel, încasarea primelor pensii majorate ar putea să aibă loc abia în 2024, dacă nu chiar în 2025.

„Sunt două procese separate care merg mână în mână: este vorba despre partea practică, strict tehnică și partea legislativă care trebuie la un moment dat să se îmbine, iar noi să recalculăm cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii, dar trebuie să avem și actul normativ care să ne permită să facem acest lucru”, a explicat Daniel Baciu.

Finanțarea procesului de recalculare a pensiilor este inclusă în PNRR, iar amânarea aprobării proiectului în cauză nu mai permite autorităților competente să recalculeze cele cinci milioane de dosare.

„Noi aveam premisele ca acest PNRR să poată fi aprobat din vară, dar acum că s-a dus până în toamnă, trebuie să reevaluăm datele, să ne putem plia pe această situație de fapt. Avem obligația ca sporurile cu caracter nepermanent, dar pentru care s-au asigurat contribuții la asigurări sociale, să reușim să le introducem în programul informatic, astfel ca în momentul în care avem și actul normativ aprobat, să putem să dam aceste drepturi care sunt unele suplimentare față de actuala legislație și acest lucru va duce de asemenea la creșterea pensiilor, pentru că în acest moment nu sunt luate în calcul: mă refer la acordul global, la prime, premii și alte sporuri specifice fiecărei ramuri,” a declarat Daniel Baciu.