Deși este premierul cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii, Liz Truss are dreptul să ceară și să primească pentru tot restul vieții o indemnizație anuală de 115.000 de lire sterline (peste 130.000 de euro) ca fost prim-ministru. Liderul opoziției laburiste a făcut apel la Liz Truss să nu ceară acești bani.
Liz Truss are dreptul să primească pentru tot restul vieții acești bani în baza unui program guvernamental introdus în 1990, Indemnizație pentru Serviciu Public, destinat „să ajute foștii prim-miniștri care sunt încă activi în viața publică”.
Indemnizația se acordă pentru a acoperi costurile cu biroul și secretariatul foștilor prim-miniștri, costuri derivate din îndatoririle lor publice. „Plățile se fac doar pentru a acoperi costurile îndeplinirii în continuare a îndatoririlor publice”, potrivit site-ului guvernului britanic, citat de BBC.
Indemnizația pentru Serviciu Public a fost stabilită la 115.000 de lire sterline pe an
„Toți foștii prim-miniștri sunt eligibili pentru a cere această indemnizație”, se mai arată în document. Indemnizația pentru Serviciu Public a fost stabilită la 115.000 de lire sterline pe an în 2011 și este poate fi revizuită anual de prim-ministrul în funcție.
Foștii premieri au dreptul, de asemenea, să ceară o sumă care să acopere costurile cu pensia ale foștilor lor angajați, care este de 10% din indemnizația de fost prim-ministru. Din 2020 până în 2021, foștii premieri Theresa May, David Cameron, Gordon Brown, Tony Blair și John Major au primit diferite sume de bani în baza acestui program, potrivit raportului anual al cabinetului premierului Marii Britanii.
Politicienii de opoziție și sindicatele îi cer lui Liz Truss să nu apeleze la indemnizația plătită din bani publici, în condițiile în care britanicii se confruntă cu o creștere importantă a costurilor vieții, rezultată din prețurile mari la energie și o inflație record pentru ultimii 40 de ani.
Liderul opoziției: Ar trebui să refuze. A fost 44 de zile în funcție
Întrebat despre dreptul lui Liz Truss de a beneficia de indemnizația de fost prim-ministru, Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, a spus că aceasta „ar trebui să refuze”. „A fost 44 de zile în funcție”, a declarat el la postul ITV.
Liz Truss a demisionat, joi, după doar 44 de zile în fruntea guvernului britanic, devenind, astfel, prim-ministrul cu cel mai scurt mandat din istoria Regatului. Durata guvernării Truss este de aproape trei ori mai scurtă decât următoarea clasată. Totuși, până în 28 octombrie, dată la care este de așteptat că va fi numit succesorul lui Truss, șefa guvernului de la Londra va mai aduna încă opt zile de mandat.