Ce pedeapsă a primit stăpânul cailor infometați de la Techirghiol

Ce pedeapsă a primit stăpânul cailor infometați de la Techirghiol

Stăpânul cailor înfometați de la Techirghiol, un procuror DIICOT, a fost amendat cu 3000 de lei pentru rele tratamente aplicate animalelor. Caii au fost duși la un adăpost autorizat unde primesc hrană și asistență sanitar-veterinară.

Imaginile șocante cu zeci de cai înfometați, lăsați fără hrană, slabi, bolnavi, găsiți pe un teren din Techirghiol au alertat autoritățile. S-au dat deja și primele sancțiuni. Din cele 35 de animale identificate pe malul lacului Zarguzon, doar șase aveau microcipuri. Nu a mai fost nevoie de identificarea proprietarului cailor. În baza unei declarații pe proprie răspundere, soția procurorului, care deținea terenul, a recunoscut că animalele îi aparțin.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare Constanța, Irina Topoleanu, ancheta este în plină desfășurare. Este o anchetă realizată de poliție și DSV, care vizează mai multe aspecte. Într-o primă fază, familia procurorului a fost amendată cu 3000 de lei pentru rele tratamente aplicate animalelor. O contravenție, așadar, nu o infracțiune. Procurorul ar fi spus anchetatorilor că, de fapt, ar fi hrănit caii. Mâncarea era pusă la distanțe mai mari „pentru ca animalele să nu se bată”.

Legea animalelor, încălcată de un om al legii

Imaginile arată însă altceva. Caii priponiți mănâncă din stuful de pe malul lacului sau încearcă să smulgă iarba de 2-3 centimetri. Legea 205/ 2004 privind protecția animalelor împune mai multe obligații. Deținătorii de animale trebuie să le asigure un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente; îngrijire și atenție. Deținătorilor de animale le este interzis să aplice tratamente rele, precum: lovirea, schingiuirea și alte cruzimi.

Cele 35 de animale găsite pe terenul de lângă lacul Zarguzon au fost transportate, duminică seara, la o fermă autorizată din comuna Peștera. Este un centru autorizat de colectare animale, unde caii vor fi adăpostiți până la finalizarea anchetei. Animalele au hrană, apă, adăpost și asistență sanitar-veterinară oferită de un medic veterinar. „Cu excepția a 2-3 exemplare, mai slăbite, starea clinică a lor este aparent bună”, spune Irina Topoleanu.

„Procurorul”, cum îi spun localnicii,  va trebui să dea socoteală și pentru legalitatea activității desfășurată pe malul lacului. Exploatație de animale nu figurează în catagrafia Direcției Sanitar Veterinare ca element de identificare. „Nu există nici un adăpost pentru animale pe numele domnului în cauză”, au spus reprezentanții DSV. Iar cei ai primăriei Techirghiol au transmis că animalele nu figurează nici în Registrul Agricol al localității. Procurorul nu a putut fi contactat.

 

Ne puteți urmări și pe Google News