Ce pățești dacă produci țuică acasă. Amenda ustură la buzunare
- Ionel Sclavone
- 22 octombrie 2020, 17:48
Persoanele care produc țuică în gospodăria proprie riscă să sancționate cu amendă și cu confiscarea producției, conform legislației în vigoare care interzice acest lucru.
Un bărbat în vârstă de 80 de ani, din localitatea Corabia, a primit o amendă în valoare de 5.000 de lei de către inspectorii ANAF pentru a produs ilegal alcool, mai exact țuică. De asemenea, bărbatul este cercetat penal, după ce în locuinţa sa a fost găsită, în urma unor percheziţii, o cantitate de peste 7.500 de litri de ţuică.
În cazul de față, poliţiştii din cadrul Inspectratului Județean Olt au găsit în locuinţa bărbatului cazane artizanale de distilat alcool şi 7.556 litri de ţuică depozitată în butoaie de plastic, precum şi 9.250 de euro şi 16.650 de lei. Sumele de bani şi o cantitate de 536 de litri de alcool au fost ridicate, iar o cantitate de 7.020 de litri de alcool a fost sigilată şi lăsată în custodia bărbatului.
„În cauză se efectuează cercetări pentru deţinerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Olt.
Amenda de 5.000 de lei a fost aplicată bărbatului de către lucrătorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, solicitaţi la locul percheziţiilor de către poliţişti.
Ce spune legea
Codul Fiscal stabilește că o persoană fizică nu poate deține, fără a plăti accize, mai mult de 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri.
Legislația în vigoare interzice distilarea băuturilor spirtoase, așa cum este țuica, în gospodăriile proprii. Fermierii sunt obligați să declare dacă intenționează să producă țuică și să se înscrie la birourile vamale pentru plata accizelor.
Cei care aduc fructe la distilerii pentru a fi transformate pot lua o anumită cantitate de alcool acasă, echivalentul a 50 de litri cu o concentrație de 100%, pentru uzul personal, plătind jumătate din valoarea accizei.