Ce pasiune macabră avea un faimos chirurg! A salvat cariera unui tenismen celebru

Ce pasiune macabră avea un faimos chirurg! A salvat cariera unui tenismen celebru Sursa foto: Arhiva EVZ

Un chirurg celebru în întreaga lume, renumit pentru opera sa de pionierat în domeniul reconstrucției osoase, avea un hobby care a scandalizat opinia publică din țara sa, relatează un raport secret obținut de o influentă publicație. Cunoscut ca un pionier al tehnicilor de reconstrucție osoasă, expertul ducea o viață dublă ieșită acum la iveală.

Chirurgul Derek McMinn, considerat o somitate la nivel mondial, pionier în tehnicile de recuperare osoasă, în special a șoldului, obișnuia să colecteze și să depoziteze oase și alte părți umane, de la mii de pacienți pe care i-a operat timp de 25 de ani, încălcând toate standardele etice și legale, relevă un raport secret obținut de cotidianul britanic The Independent.

A salvat cariera lui Andy Murray

Tehnica sa revoluționară a relansat cariera multiplului campion de tenis Andy Murray. Dreck McMinn a colecționat oase de la 5.224 de pacienți pe care i-a operat în decursul carierei sale, dintre care unii este posibil să fi fost copii, relevă datele anchetei în curs care scandalizează Marea Britanie. El nu avea licență pentru a păstra părți ale corpului pacienților operați sau consimțământul acestora, arată the Human Tissue Authority, instituția britanică ce a înaintat dosarul poliției. Cazul șocant a fost mult timp mușamalizat, iar forțele de investigație cred că medicul a avut complici care au păstrat tăcerea. Acesta a realizat majoritatea operațiilor la Edgbaston Hospital din Birmingham, și se pare că asistentele medicale și doctorii din echipa sa știau ce se petrece cu adevărat. Anchetatorii au descoperit că anumiți membri ai echipei spitalului l-au ajutat chiar să pună oasele pacienților săi în vase speciale, de unde au fost ridicate de aceștia pentru a i le preda personal chirurgului.

O astfel de operație este extrem de scumpă dată fiind complexitatea ei, și se ridică la 13.000 de lire sterline. Printre clienții lui McMinn s-au numărat politicieni de top, sportivi faimoși și vedete. Chirurgul a recunoscut că a păstrat oasele pacienților săi la domeniul său cu 7 dormitoare din Worcestershire, precum și la birourile sale din Birmingham. Oficial, explicația oferită colegilor din spital era că păstrează oasele în scopuri științifice, cărora să li se dedice după pensionare, pentru a-i păstra mintea activă, potrivit declarației sale cinice. De asemenea, el păstra și o serie de investigații din dosarele pacienților săi, precum razele X. Toate materialele de proveniență umană proveneau atât din spitale private, cât și din spitale aflate în rețeaua asigurărilor de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Găina cu ouă de aur

Complicitatea colegilor săi a fost posibilă pentru că McMinn aducea o adevărată avere spitalului privat din Birmingham, fiind considerat „comoara” acestuia. Cazul survine la doar câteva luni de la trimiterea în închisoare a lui Ian Paternson, un chirurg specializat în operații la sân, care a făcut operații inutile asupra a mai bine de o mie de paciente. Cele două dosare ridică mari semne de întrebare asupra securității pacienților spitalelor private din Marea Britanie, remarcă mass-media din Regat.

În martie 2019, un audit de rutină la secția de patologie a Edgbaston Hospital a descoperit 20 de vase cu oase depozitate din decembrie 2018 în locația respectivă. Conform protocoalelor medicale, țesuturile umane rămase de la operații se încadrează la categoria deșeu clinic și se incinerează.

 

Sursa: The Independent