Proprietarii de locuințe din România riscă să plătească o amendă de 6.000 de lei dacă nu se supun unei reglementări. Și, atenție, nici conformarea nu este gratuită.
Furnizorul de gaze naturale are obligaţia legală să vă trimită o notificare cu privire la scadenţa verificării tehnice periodice (VTP). De asemenea, tot el trebuie să vă pună la dispoziţie lista cu operatorii economici autorizaţi de ANRE care pot face această verificare. În plus, este important să nu lași verificările sau reviziile pentru ultimul moment. Revizia se face o dată la zece ani, iar verificarea trebuie făcută mai des, o dată la doi ani.
Este important de precizat că atât revizia, cât și verificare sunt servicii care pot fi făcute doar de firmele autorizate. „Înainte de a veni frigul, ca să nu avem surprize neplăcute, e bine să facem o verificare atât la instalaţia de gaz, dar mai ales la centrală, să nu aibă scăpări de gaze şi la instalaţia termică. Să aerisim caloriferele, să schimbăm robineţii dacă nu mai ţin şi curge apă. Aşa cum ne ocupăm de partea aceasta a funcţionării în bune condiţii, vom avea şi confort în casă şi nu vom avea costuri neprevăzute”, a declarat Cătălin Dumitrescu, inginer firmă execuţie instalaţii de gaze.
Riști să primești amendă dacă nu faci revizia sau verificarea
Mai mult decât atât, toate persoanele trebuie să știe ce presupune verificarea și revizia pentru a nu putea fi păcăliți. În acest context, Dumitrescu a explicat că trebuie verificată starea arzătoarelor și a garniturilor de etanșare. În plus, este controlată și data de valabilitate a furtunului galben. Specialiștii firmelor specializate vor verifica și stabilitatea conductelor care sunt montate pe suporți. În același timp, și aparatele de măsuare, control și siguranță trebuie să fie supuse controlului. „Detectorul de gaze, la fel este foarte important. Se mai verifică care este starea tehnică la instalaţia comună de utilizare a gazelor”, a explicat inginerul Cătălin Dumitrescu.
După ce toate acestea aspecte au fost verificate, propietarul locuinței va primi o dovadă că a făcut VTP. Cu ajutorul acestui document vei scăpa de o posibilă amendă. Așadar, trebuie să ai mare grijă de această foaie. De asemenea, atunci când știi că vei fi vizitat de o echipă specializată, trebuie să ai pregătite mai multe acte. Este vorba de documentaţia tehnică ce a stat la baza realizării instalaţiei de gaze şi dovada ultimei verificări periodice.
Este important de precizat că firmele mari de gaze au incluse în pachetele de furnizare şi servicii tehnice. Dacă vei plăti 18 lei lunar, vei beneficia la doi ani de VTP gratuită. În același timp, firmele mici care sunt autorizate să facă verificări şi revizii au preţuri între 200 de lei pentru centrală şi 300 de lei pentru instalația de gaz. Dacă ai depășit perioada în care trebuia să faci VTP, firma de gaze îţi va opri furnizarea lor. Legea nr.123/2012 a energiei şi gazelor naturale susține că utilizarea de instalații care nu au verificările/reviziile tehnice în termen de valabilitate, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 6.000 lei, notează Cugetliber.ro.