Ce nu trebuie sa spui la un interviu

Ce nu trebuie sa spui la un interviu

Pentru intalnirea fata in fata cu angajatorul, trebuie sa te pregatesti chiar daca esti convins ca faci parte dintre cei mai buni si nu ai motive de temere.

De multe ori ai la dispozitie doar un sfert de ora pentru a convinge ca meriti jobul tintit. De aceea, merita sa respecti cateva reguli cu ce anume nu ar trebui sa faci la interviu.

Fara „deci”! Chiar daca vrei sa raspunzi rapid la intrebare, mai intai gandeste-te la ce ai de spus si dupa aceea ia cuvantul. In felul acesta nu vei folosi la inceputul propozitiei „deci”, „stiti” ori „aaa”. Chiar daca pauza de gandire ti se va parea jenanta, te vei exprima corect. Daca ai impresia ca nu poti sa faci asta, incearca sa elimini astfel de cuvinte din vocabularul tau chiar de acum. Cu cat te vei exprima mai corect in vorbirea curenta, cu atat vei trece foarte usor de proba interviului.

Uita de termenii tehnici. De regula, prima intalnire cu cei de la firma la care vrei sa lucrezi este cu un responsabil de resurse umane. Daca in discutia cu el vei folosi termeni tehnici, crezand ca-l vei impresiona, te inseli. Exista chiar riscul ca recrutorul sa nu inteleaga nimic! Asa ca mai bine vorbesti in cuvinte simple, pe intelesul tuturor.

Nu-ti critica fostul sef! Chiar daca ai parasit ultimul loc de munca din cauza sefului, nu trebuie sa spui asta celui care s-ar putea sa-ti devina superior. „Nici despre fostii colegi nu este bine sa vorbesti de rau. Daca vei spune „eu eram cel mai bun de acolo” nu vei face o impresie pozitiva”, considera Adrian Ciocodan, directorul general al firmei de resurse umane Smartbox.

Nu oferi portofoliul de clienti! Unii candidati, din dorinta de a arata cat de utili pot sa fie, ofera (chiar in cadrul interviului!) date confidentiale despre compania de la care au plecat, pun la dispozitie portofoliul de clienti si baza de date. „Acest lucru te descalifica imediat. Nimeni nu-si doreste in firma o „gura bogata”„, adauga Adrian Ciocodan. In plus, precizeaza el, s-ar putea sa cazi in capcana unor firme concurente, care organizeaza interviuri doar pentru a mai afla cate ceva de pe piata de profil.

Supraevaluarea, greseala fatala. Evita minciuna! Daca vei spune ca vorbesti fluent engleza si se va dovedi ca nu esti capabil sa porti o conversatie in aceasta limba, cu siguranta vei fi descalificat.

Evita subiectele sensibile. Daca ai diploma de inginer constructor si doresti sa lucrezi in publicitate, cu siguranta vei fi intrebat ce te-a determinat sa absolvi o asemenea facultate. „In niciun caz nu trebuie sa spui ca asa era la moda pe vremea aceea sau ca parintii te-au orientat catre inginerie, chiar daca este adevarat. Este un subiect sensibil si mai bine eviti raspunsul decat sa dai unul aiurea”, recomanda Adrian Ciocodan.

Spune ce oferi, nu ce vrei! O greseala frecventa este lauda de sine. Nu vei scoate in evidenta cat de bun profesionist esti daca spui ca doresti un salariu fabulos. „Mai intai trebuie sa spui ce poti sa oferi, nu sa ceri! Angajatorul face o investitie pe termen lung si vrea sa stie daca merita”, explica Adrian Ciocodan.

Asteapta intrebarea. Nu intrerupe intervievatorul, chiar daca esti convins ca stii ce anume te va intreba. Daca te vei repezi, s-ar putea sa dai un raspuns la o cu totul alta intrebare... Putina rabdare nu strica.

Fara familiaritati! S-ar putea ca persoana care te ia la intrebari sa fie cam de aceeasi varsta cu tine sau chiar mai tanara. Asta nu inseamna ca vei putea sa te adresezi cu „tu” ori, mai rau, sa-ti permiti un ton familiar, ca si cum v-ati cunoaste din copilarie.

Ne puteți urmări și pe Google News