Ce nu e bine să faci de Dragobete dacă vrei să ai noroc în dragoste

Ce nu e bine să faci de Dragobete dacă vrei să ai noroc în dragoste Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce nu e bine să faci de Dragobete dacă vrei să ai noroc în dragoste. Dragobetele este „Ziua indragostitilor” la români, dar mai are o semnificaţie.

Ce nu e bine să faci de Dragobete dacă vrei să ai noroc în dragoste. Dragobetele este „Ziua îndrăgostiţilor” la români, dar mai are o semnificaţie. Deşi se consideră că aparţine celor îndrăgostiţi, în tradiţia românească Dragobete marchează şi începutul primăverii. Despre Dragobete se ştie că a fost fiul Babei Dochia. Iar povestea spune că acest bărbat frumos şi iubăreţ a fost transformat în floarea cu acelaşi nume. Şi dacă în ziua de Dragobete ieşiţi împreună, şi nu vă sărutaţi,  anul acesta vă veţi despărţi. Cum se şi spune în popor: „Azi e Dragobetele, se sărută fetele”.

Ce nu e bine să faci de Dragobete dacă vrei să ai noroc în dragoste

În ziua de Dragobete nu se sacrifică şi nu se cumpără animale.

De asemenea, nu ai voie să cârpeşti, coşi, speli sau să calci nimic de Dragobete, pentru a nu-i atrage furia.

Dar, totuși, putem face curat în casă în această zi, tocmai pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tradiția mai spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete și neapărat să atingi o persoană de sex opus, deoarece, în caz contrar, te va ocoli norocul tot anul sau vei rămâne fără pereche.

Fetele şi băieţii care se iubesc trebuie să se întâlnească neapărat astăzi

Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

În trecut această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Acest obicei se respectă chiar și astăzi, în anumite zone ale țării. Apoi, florile culese le păstrau la icoane până de Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare într-un ritual secret, aducător de noroc în dragoste.

Cei care participau la sărbătoarea de Dragobete, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an.

Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei a dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe. Mai multe despre aceste tradiţii puteţi citi AICI.