Ce nu ai voie să faci în Duminica Floriilor. Este total interzis. Tradiții și superstiții

Ce nu ai voie să faci în Duminica Floriilor. Este total interzis. Tradiții și superstiții

În fiecare an, creștin- ortodocșii sărbătoresc Floriile cu o săptămână înainte de Paște. Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim, așa cum se mai numește, este cea mai mare sărbătoare din Postul Paștelui. În această zi românii respect cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri.

Anul acesta, Floriile se sărbătoresc pe 17 aprilie. Această zi amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim călare pe un asin. A fost singura dacă când fiul Domnului a fost aclamat ca un rege. Potrivit tradiției, Floriile se mai numesc și Duminica Patimilor, Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului.

Floriile este un termen popular al acestei sărbători și amintește de o serbare romană ce purta numele de Floralia. Există o serie de tradiții și obiceiuri care se respectă cu sfințenie în această zi.

Floriile marchează de asemenea și începutul Săptămânii Patimilor. Slujba din această zi este specială, iar creștinii merg la sfânta liturghie cu crenguțe de salcie care sunt sfințite de către preot.

Ce semnifică ramurile de salcie

Legenda spune că Maica Domnului a vrut să-și vadă fiul care fusese răstignit, dar o apă mare i-a apărut în cale și nu a putut să-și continue drumul. Atunci, s-a rugat ca buruienile să o ajute să treacă apa, dar numai salcia a ascultat-o.

Se spune că aceste crenguțe au puteri au puteri magice. Sunt păstrate la icoane, la grinda casei, la porți sau se plantează în grădină. Potrivit tradiției acestea pot să vindece animalele bolnave. De asemenea, se pot pune și la vie sau pomi fructiferi ca să rodească, sau la stupid.

În alte zone, crengile de salcie se leagă în jurul taliei pentru a da putere oamenilor pentru muncile câmpului.

Ce să nu faci în Duminica Floriilor

În ziua de Florii nu se lucrează. La sate se coc pâini împletite din făină de grâu, care apoi se dau de pomană.

Pentru că este dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească de pe masă.

Nu trebuie să vă spălați pe cap, pentru că se spune că veți albi înainte de vreme.

Tradiții din diferite zone ale României

La miezul nopții dinspre Florii, fetele trebuie să fiarbă apă cu busuioc în care adaugă fire de la ciucurii unui batic furat de la înmormântarea unei fete mari. Pentru a avea un păr bogat, în ziua Floriilor, tinerele se spălă cu această apă și apoi o aruncă la rădăcina unui pom fructifer.

În tradiția populară se spune că cel care va mânca trei mâțișori nu va avea dureri de gât tot anul.

Cei care se împărtășesc în această zi trebuie să își pun o dorință în momentul în care se apropie de preot.

În Transilvania și în Banat, fetele pun o oglindă și o cămașă sub un păr altoit, iar după răsăritul soarelui acestea se pot folosi pentru descântece de sănătate și dragoste.

În alte zone, în ziua Floriilor hainele se aerisesc, iar fetele care vor să-și găsească ursitul trebuie să-și scoată zestrea la soare.

În popor se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.

Ne puteți urmări și pe Google News