Pelerinaj în Capitală, cu ocazia Sărbătorii Floriilor. Programul anunțat de Patriarhia Română

Pelerinaj în Capitală, cu ocazia Sărbătorii Floriilor. Programul anunțat de Patriarhia RomânăSursa foto: EVZ

Patriarhia Română anunță că Pelerinajul de Florii din București va avea loc sâmbătă, de la ora 16:15, iar lăcașul de cult unde sunt așteptați credincioșii este Mănăstirea Radu Vodă. Există și un traseu prestabilit, care începe de la Mănăstire și se încheie la Catedrala Patriarhală, acolo unde pelerinii vor fi întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel.

Pelerinajul de Florii începe sâmbătă, de la ora 16:15, de la Mănăstirea Radu Vodă, urmând apoi traseul: Bulevardul Mărăşeşti, bulevardul Dimitrie Cantemir, strada Bibescu Vodă, strada Şerban Vodă (oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou), strada Principatele Unite, strada Ienăchiţă Văcărescu, strada Sfânta Ecaterina (oprire la biserica Sfânta Ecaterina), strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei, conform Patriarhiei Române.

Destinația finală este Catedrala Patriarhală, acolo unde, de la 17:45, credincioșii vor putea asista la slujba ținută de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cum se va desfășura pelerinajul de Florii

Orele 16.00 - la Mănăstirea Radu Vodă va avea loc sfinţirea ramurilor de salcie, care vor fi apoi înmânate credincioşilor veniți în pelerinaj; Orele 16.15 - plecare în procesiune de la Mănăstirea Radu Vodă spre Catedrala Patriarhală; Orele 16.45 - la Catedrala Mitropolitană Sfântul Spiridon - Nou procesiunea va fi întâmpinată de preoţii şi credincioşii bisericiI; Orele 17.15 - la biserica Sfânta Ecaterina, pelerinii vor fi întâmpinați de preoţii profesori şi studenţii de la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti; Orele 17.45 - sosire la Catedrala Patriarhală, acolo unde pelerinii vor fi întâmpinaţi de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel care va sfinţi icoana praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim” și va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, adresând și un cuvânt de învăţătură.

Întregul eveniment religios este realizat cu ajutorul Centrului de Presă BASILICA, din cadrul Patriarhiei Române.

Floriile semnifică Intrarea Domnului în Ierusalim

În Duminica Floriilor, Porțile Ierusalimului se deschid pentru a-L lăsa să intre pe Împăratul Lumii. Mulțimea freamătă, tropotește nerăbdătoare.

Se înghesuie cu mic, cu mare să-L vadă pe Cel despre care mersese vestea că face minuni mari: schimbă apa în vin, hrănește mii de oameni cu doi pești, potolește furtuna cu un cuvânt, merge pe apă, vindecă paralizații, șchiopii, orbii și leproșii, ba chiar învie morții.

Ultima dată s-a întâmplat chiar ieri: prietenul Lui, Lazăr din Betania, murise de patru zile, când au dat deoparte piatra de la mormânt se simțea deja miasma dulce-acrișoară de cadavru. Și, totuși, El a strigat cu glas de tunet „Lazăre, vino afară!”, iar mortul a apărut împleticindu-se, înfășurat în bandaje. Apoi, a stat la masă, a mâncat și a băut.

Sursa: Dreamstime.com

De dincolo de zidurile cetății, se aud urale: „Osana! Bine este cuvântat Împăratul care vine în numele Domnului!” Sunt ucenicii și alaiul care L-a însoțit pe tot drumul de la Betania.

Freamătul crește pe străzile Ierusalimului, se flutură crengi de finic, copiii se bagă în față, să vadă mai bine: „Vine, vine! A ajuns la Muntele Măslinilor!”

Duminica Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului

În vale, cupola Templului strălucește în soare. Cetatea Ierusalimului, cu palate bogate și case albe, se așterne la picioarele Lui. Se văd puhoaie de oameni, ca niște furnici, revărsate pe străzi, se aude vuietul mulțimii care fierbe. Și totuși El este trist, cum nu a fost niciodată. Îi plânge inima. Știe ce va urma:

„Dacă ai fi cunoscut și tu, Ierusalime, în ziua aceasta, cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum sunt ascunse de ochii tăi, căci vor veni zile peste tine când dușmanii tăi își vor săpa șanț în jurul tău și te vor împresura și te vor strâmtora din toate părțile, și te vor face una cu pământul, și pe fiii tăi care sunt în tine, și nu vor lăsa în tine piatră pe piatră pentru că nu ai cunoscut vremea cercetării tale!”

Explozia de entuziasm se transformă încet, mai întâi în tăcere, apoi într-un murmur de ostilitate, alimentat șerpește de agenții fariseilor, infiltrați în mulțime. Terenul pentru acel groaznic, neverosimil „Răstignește-L! Răstignește-L!”, de peste câteva zile, fusese deja pregătit.