Din ce în ce mai mulți români sunt nemulțumiți de munca de acasă. Aceștia ar vrea ca angajatorii să le plătească chiria sau măcar gazele și apa caldă.
Există din ce în ce mai mulți angajați care sunt nevoiți să lucreze de acasă din cauza pandemiei de Coronavirus care a lovit România. Aceștia sunt nemulțumiți de „condițiile de muncă” și au o listă întreagă cu nemulțumiri pe care au transmis-o Inspecției Muncii.
Unii dintre cei care se plâng și-ar dori ca angajatorul să le plătească chiria sau facturile lunare.
De cânt a fost instaurată starea de urgență aproximativ 50.000 de angajați au fost nevoiți să muncească de acasă, iar acum , după aproape nouă luni de la acel moment, au început să apară și nemulțumirile acestora față de angajatori.
Telemunca și munca la domiciliu au schimbat radical pretențiile angajaților, iar în opinia unora cerințele pe care salariații le au în momentul de față sunt „puțin absurde”.
Unii dintre acești angajați au trimis mesaje și emailuri la Inspecția Muncii, pentru ca patronii sau administratorii firmelor unde lucrează să fie trași la răspundere pentru „astfel de condiții de muncă”.
Cei mai mulți angajați au reclamat diminuarea salariilor. Totuși, angajații care cerut intervenția inspectorilor de la Protecția Muncii au mai spus că vor să li se achite contravaloarea chiriei. În plus, oamenii au mai solicitat și ca firmele la care muncesc să le plătească și apa caldă, gazele cablul și internetul.
Peste 50.000 de mesaje trimise la Inspecția Muncii
Conform datelor oficiale, anual, la nivel național, sunt înregistrate și soluționate de Inspecția Muncii aproximativ 50.000 de petiții. Din numărul total al acestora, cele mai multe reprezintă reclamații legate eventuale disfuncționalități în relația cu angajatorii. Aceste petiții sunt verificate, punctual, de inspectorii de muncă, prin controale inopinate la angajatorii reclamați.
„Formele de muncă se schimbă și având în vedere cerințele angajaților, trebuie schimbate și clauzele din contractele de muncă. Inspecția Muncii a avut, recent, o amplă acțiune care s-a intitulat Campania națională pentru „verificarea modului de aplicare a prevederilor legale privind munca la domiciliu și telemunca”, a declarat șeful Inspecției Muncii, dr. inginer Dantes Nicolae Bratu, conform Gandul.ro.