Românii se vor bucura de o minivacanță de patru zile, la acest final de lună, dat fiind că zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie, libere prin lege, vor pica luni și marți.
Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de patru zile, la finalul acestei luni, în intervalul 28 noiembrie – 1 decembrie. Astfel, zilele de luni, 30 noiembrie, în care se sărbătorește Sfântul Andrei, și de marți, 1 decembrie, Ziua Naţională a României sunt libere, iar românii vor avea parte de un weekend prelungit, începând de pe 28 noiembrie. Aceasta chiar dacă autoritățile au introdus noi restricții, în contextul pandemiei de coronavirus, iar petrecerile sunt interzise.
În acest an, conform legii, vor mai fi zile libere, în afara celor din 30 noiembrie — Sfântul Andrei și 1 decembrie — Ziua Naţională a României, ziua de 25 decembrie, când se va sărbători Crăciunul și care va pica într-o vineri.
Conform legii, angajatorii care doresc ca salariații lor să lucreze în zielele de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora diverse compensații. Lucrătorii au dreptul, conform prevederilor legale la o compensare cu timp liber, care se acordă în următoarele 30 de zile sau cu un spor salarial de 100%. Banii sunt plătiți de angajator în condițiile în care nu poate să le acorde salariaților zilele libere la care au dreptul.
În cazul în care nu se vor conforma legii și vor refuza să acorde astfel de compensații, angajatorii vor risca amenzi usturătoare cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei, așa cum prevede Codului Muncii.
De asemenea, părinții care au copii cu vârste de până în 12 ani, care sunt înscrişi în sistemul de învăţământ sau care au până la 26 de ani și sunt luați în evidență cu dizabilităţi au dreptul să solicite zile libere plătite de angajator. Conform legii, o parte din sumele plătite vor fi decontate de Ministerul Muncii, din fondul de șomaj. Banii se acordă indiferent dacă părinții sunt angajați în sistemul bugetar, de stat, sau în cel privat.
Valoarea indemnizaţiei plătită părinților este de 75% din salariul brut, dar fără a depăşi 75% din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din 2020.