Evenimentul Zilei > Economie > Părinții trebuie să știe. Nu toată lumea beneficiază de libere plătite
Părinții trebuie să știe. Nu toată lumea beneficiază de libere plătite

Părinții trebuie să știe. Nu toată lumea beneficiază de libere plătite

Părinții care lucrează sau care pot lucra de acasă nu vor primi zile libere plătite ca să-și supravegheze copiii care fac școală online.

Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență nr. 147/2020 privind acordarea de zile libere plătite pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii de până la 12 ani, în cazul în care aceștia trebuie să urmeze cursuri online. Noile reguli, modificate, au intrat în vigoare din data de 27 octombrie.

Noul act normativ, OUG nr. 182/2020 stabilește că zilele libere se acordă părinților chiar și în situația în care școala nu se închide definitiv din cauza coronavirusului. Acesta acoperă și situațiile în care este  aplicat unul dintre scenariile care prevede școală online (scenariul 2 – cursurile se desfășoară prin rotație online și față în față sau scenariul 3 – toate cursurile se desfășoară online). Conform noilor prevederi, crește numărul părinților care pot solicita zilele libere plătite, fiind incluși și aceia ai căror copii învață în scenariul 2, în  care școala se face prin rotație (o parte din elevi de acasă, alții la școală).

OUG nr. 182/2020 stabilește că „zilele libere se acordă în funcție de perioada prevăzută de hotărârea comitetului județean pentru situații de urgență/Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență”. Acordarea acestora se face doar pe perioada stării de alertă instituită conform Legii nr. 55/2020.

Cei care muncesc de acasă nu primesc libere

Pe de altă parte, însă, același act normativ a eliminat posibilitatea ca zilele libere plătite să fie acordate pentru părinții care pot munci de acasă.

Dacă înainte, prin OUG 147/2020 aveau dreptul să solicite zile libere plătite și cei care puteau lucra de acasă, în regim de telemuncă, acum, Guvernul a anulat această prevedere.  Noua formă a ordonanței (OUG nr. 182/2020) stabilește că liberele se dau numai dacă părintele nu poate munci în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu.

„Zilele libere se acordă numai după aplicarea de către angajator a reglementărilor legale în vigoare pentru desfășurarea activității prin telemuncă sau munca la domiciliu, dacă locul de muncă al părintelui permite acest lucru”, se precizează în OUG 182/2020.

Cu alte cuvinte, dacă angajatorul are posibilitatea să implementeze un sistem de muncă la domiciliu, atunci va fi obligat să o facă, astfel că nu va mai putea acorda zile libere pentru părinți.