În acest sens, odată cu modificarea și completarea Legii nr. 80/ 1995, cadrele militare au dreptul la un nou tip de concediu pentru îngrijirea copiilor.

Concediu pentru îngrijirea copilului

Este vorba despre extinderea concediilor de care pot beneficia ofițerii, maiștrii militari sau subofițerii, anume concediul pentru îngrijirea copilului bolnav, cel paternal sau cel de acomodare. Până la modificarea și completarea legii sus-amintite, cadrele militare nu aveau dreptul decât la concediu de creștere.

Concedii de formare profesională

Pe de altă parte, din vara acestui an, cadrele militare au dreptul la concedii plătite sau neplătite pentru formarea profesională. Până acum, militarii nu beneficiau de aceste zile libere, indiferent că erau plătite sau nu.
„Legea nr. 101/2019 oferă celor din domeniul militar posibilitea de a beneficia de concediu de până la patru ani, pentru a urma studii de specialitate”, anunță avocatnet.ro. Astfel, militarii pot solicita două tipuri de concedii, cel plătit-pentru o perioadă de cel mult 15 zile, și cel fără plătă- care se poate prelungi de-a lungul a patru ani.

Limita de venituri a crescut până la 6.250 de lei

De asemenea, militarii pot obține, din 2019, beneficiind totodată și de indemnizația de creștere, venituri de 6250 de lei, adică de cinci ori mai mari decât valoarea indemnizației. În trecut, limita veniturilor era de trei ori mai mare decât valoarea indemnizației. Totodată, în cazul în care solicitantului i s-a calculat, la al doilea concediu, o sumă mai mică de prima, acesta va primi valoarea indemnizației din concediul anterior.

Concedii pentru fertilizarea in vitro

Din aprilie 2019, salariatele care vor să devină mame și care au nevoie de fertilizare in vitro, pot beneficia de trei zile libere suplimentare. Acest concediu suplimentar a fost reglementat odată cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 26/2019.

Te-ar putea interesa și: