Cine ar trebui să plece din Guvern. Ion Cristoiu: "Avem miniștri fie imbecili, fie aroganți"

Cine ar trebui să plece din Guvern. Ion Cristoiu: "Avem miniștri fie imbecili, fie aroganți"

Analiştii politici au evaluat oportunitatea unei remanieri şi activitatea demnitarilor.

În ultimul timp, tot mai multe voci vorbesc despre o remaniere iminentă în cadrul Guvernului condus de Emil Boc. De-a lungul ultimelor luni, au fost vehiculate mai multe liste cu miniştri care urmează să fie remaniaţi, iar subiectul a devenit şi mai acut în contextul mişcărilor de stradă din ultimele două săptămâni. Deocamdată, singurul care şi-a pierdut funcţia a fost ministrul de Externe, Teodor Baconschi, revocat de premierul Emil Boc din fruntea MAE, în timpul şedinţei extraordinare a Parlamentului. Cine ar trebui să plece, cine ar trebui să rămână, care sunt miniştrii performanţi ai actualului guvern şi cât de eficientă ar fi o remaniere în momentul de faţă? La aceste întrebări au răspuns mai mulţi analişti. De asemenea, cititorii EVZ au făcut propria lor remaniere, într-un sondaj efectuat pe site-ul wwwv.evz.ro. DAN PAVEL:  "Singura remaniere necesară este schimbarea întregului guvern" Pentru politologul Dan Pavel, "singura remaniere necesară este schimbarea întregului Guvern Boc" cu unul de uniune naţională, bazat pe un mandat limitat la organizarea alegerilor. "Este singura soluţie de care are nevoie România în acest moment. Altfel, orice altceva este frecţie la picior de lemn. Pentru PDL e timpul de stepdown (pas înapoi- n.red.), cum spun americanii. Faptul că acum este momentul ne-o demonstrează şi comportamentul celor de la UDMR, care au început să se răzgândească şi să tatoneze terenul", remarcă el.

În locul actualului Executiv, Pavel nu vede un guvern de tehnocraţi. "Mai benefic ar fi un guvern de uniune naţională care să funcţioneze până în noiembrie, deşi mă îndoiesc că USL ar accepta o astfel de soluţie. Un guvern negociat, consensual, cu mandat limitat, ar fi un guvern care să asigure liniştea şi care să nu ne facă nici pe noi, nici pe cei care alcătuiesc actuala Opoziţie, să credem că cei de la Putere vor veni cu alte tactici, cum a fost comasarea alegerilor", crede Dan Pavel. El nu mai doreşte să vadă miniştri o serie de politicieni “din categoria Baconschi": Funeriu, ministrul Finanţelor, "domnul Ialomiţianu, care ar trebui să se întoarcă în ilustrul său anonimat", Elena Udrea, "un caz clasic de ministru pus acolo pe favoritisme".

La polul opus, analistul are numai cuvinte de laudă la adresa miniştrilor UDMR. "Au ei trăsătura asta a lor de hărnicie de ardelean", conchide Pavel. CRISTIAN PĂTRĂŞCONIU: "O remaniere mică nu va rezolva multe" Remanierea guvernamentală nu va fi mică nici în ochii analistului Cristian Pătrăşconiu. "Există promisiunea unor mutări în viitorul imediat în zona Puterii. O parte a acestor semnale-promisiuni indică faptul că vom fi martorii unor mutări semnificative. Dacă va fi o remaniere şi, întrucât e un an electotral – un an în care se va lucra mult în jurul conceptelor de încredere/ neîncredere – nu cred că o remaniere mică ar rezolva multe probleme. Pe de altă parte, întrucât raporturile dintre actanţii politici sunt complicate, nu ştiu în ce măsură sunt, politic vorbind, posibile mişcările radicale – fie de natura unei remanieri radicale sau chiar mai mult decât atât", crede el. În ceea ce priveşte criteriile de departajare a miniştrilor cabinetului Boc, Pătrăşconiu apreciază că "e în sine o performanţă că, într-un context politico-economic mondial atât de delicat, România a stat în picioare". "Nu cred că performanţa e unicul criteriu care s-ar lua în discuţie în eventualitatea unei remanieri, deşi, de pildă, s-a tot repetat, gradul de absorbţie a fondurilor contează drept criteriu de remaniere. Despre remaniabili (dar nu în mod necesar despre codaşi!): să ne amintim că de jumătate de an circulă o listă cu nume de miniştri care ar putea fi înlocuiţi. Cred că e încă valabilă, cu posibilităţi de îmbunătăţire. În plus, în această privinţă, iau în calcul şi afirmaţia repetată a preşedintelui Traian Băsescu – după ce populaţia s-a sacrificat, e vremea ca şi politicienii să se sacrifice", mai susţine analistul citat. MIRCEA KIVU: "Remanierea nu ar linişti lumea" Sociologul Mircea Kivu crede că o remaniere nu ar linişti lumea. "Protestatarii cer demisia guvernului, nu a unor miniştri", a subliniat el, argumentând că demiterea lui Teodor Baconschi de la MAE nu a potolit nemulţumirea. "Nu înţeleg de ce această teamă de schimbare a guvernului. În perioada mandatului lui Emil Constantinescu au fost schimbaţi trei prim-miniştri şi de fiecare dată s-a observat o creştere a CDR", a comentat el.

Mircea Kivu l-a nominalizat pe ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, drept unul dintre cei mai neperformanţi "nu atât pentru modul în care a gestionat protestele, cât pentru proiectul de lege privind comasarea alegerilor". Acesta a mai spus că este dificil să estimeze performanţa sau lipsa acesteia în cadrul cabinetului Boc. "Problema este modul de acţiune al guvernului în ansamblu, pentru că miniştrii nu au fost voci separate, a existat un stil oarecum unitar de acţiune", a comentat el. ION CRISTOIU: Demnitarii care nu există pentru opinia publică, primii vizaţi Pentru analistul şi jurnalistul Ion Cristoiu o remaniere radicală, "spectaculoasă", se impunea mai demult, dar a fost amânată din cauza protestelor de stradă, pentru a nu se da un semnal de slăbiciune, de concesie. "Prin urmare ea nu este cerută, nu se impune de ceea ce se numesc mişcările de stradă şi nevoia de a mai detensiona situaţia politică. Remanierea era cerută mai demult, deoarece necesitatea continuării reformelor reclama un suflu nou din partea Guvernului, suflu pe care nu-l poate da decât o remaniere spectaculoasă. Criteriul comunicării ar trebui să fie fundamental în această remaniere. Primii vizaţi ar trebui să fie demnitarii care nu există pentru opinia publică", spune Cristoiu. El acuză faptul că în prezent, în Guvernul Boc, "avem miniştri practic inexistenţi pentru opinia publică, ceea ce înseamnă, fie că sunt imbecili, fie aroganţi". Dă şi un exemplu, cazul ministrului Comunicaţiilor, "celebrul" Valerian Vreme. "Acest ministru a constituit pentru mine o enigmă, deoarece au fost puţine emisiunile la B1 la care să nu-i întreb pe interlocutori – colegi de-ai domnului Vreme - dacă ştiu că există şi dacă ar putea să-l roage să vină măcar o dată să spună ce face în domeniul său", aminteşte Cristoiu. Codaşi sunt percepuţi şi doi dintre miniştrii UDMR, Kelemen Hunor şi Ladislau Ritl. "Au o mare problemă în materie de comunicare. Ca miniştri performanţi i-aş enumera pe Elena Udrea, Traian Igaş, Gabriel Oprea şi domnul Borbely de la Mediu", conchide Cristoiu. VASILE DÂNCU:  "Trebuie o schimbare de fond, nu una cosmetică" Sociologul Vasile Dâncu spune că nu poate da nume de miniştri performanţi sau neperformanţi, pentru că "sunt multe instanţe care comandă schimbarea un ministru". "Depinde, mai întâi, de relaţia pe care o are cu partidul de guvernământ sau cu coaliţia guverrnamentală", explică Dâncu.

Un al doilea factor este relaţia cu opinia publică, aşa cum reiese din sondaje sau din evaluări. "Şi aici sunt posturi mai expuse şi posturi mai puţin expuse, Ministrul de Interne este mai vizibil, Ministrul de Finanţe este în pericol, ministrul Dezvoltării şi cel al Transporturilor sunt iarăşi vizibili, sunt ministere cu mulţi bani, dar şi cu o mare expunere, în timp ce ministrul de Externe sau cel al Justiţiei sunt posturi protejate, au o imagine bună în sine, aproape fără să facă nimic", explică Vasile Dâncu. "Mai este apoi şi relaţia cu UE. Eficienţa miniştrilor se evaluează şi acolo, şi de acolo există presiuni pentru schimbare", adaugă el. Dâncu consideră că, "se poate folosi remanierea pentru a depăşi situaţia actuală de blocaj". "Pot să vă spun însă că trebuie să fie o schimbare de fond, nu cosmetică, şi trebuie eliminat principiul «să numim tot pe cineva din curtea noastră». Poate ar trebui valorificaţi specialişti din afara partidului, desigur, unii cu vizibilitate. Dacă aduc specialişti anonimi, remanierea nu va avea un mare efect la public. Sau, dacă nu, să se vină cu o nouă direcţie şi cu un nou proiect, cu idei puternice, o ruptură de program. Trebuie o schimbare substanţială, fie ca problematică, fie ca posturi – câteva posturi importante trebuie să dispară", apreciază Dâncu. COZMIN GUŞĂ: Anca Boagiu, cel mai performant ministru Analistul politic Cozmin Guşă spune că, obiectiv vorbind, în 2012, la ministerele care au rol în stabilitatea şi în creşterea macroeconomică, cel al Economiei şi cel al Finanţelor, trebuie "persoane profesioniste şi cu bune relaţii în plan internaţional". Cât despre PDL, Guşă crede că "defilând cu Emil Boc la guvernare PDL nu are cum să treacă de pragul de 20% la alegerile din acest an, adică la parlamentare, dar şi la locale, la votul listelor de consilieri locali şi judeţeni. "Primarii nu vor mai avea forţa să tracteze lista PDL. Poate ei cred că le pot da senzaţia că au nevoie de majoritate ca să-şi aplice proiectele, dar nu-i mai pot păcăli pe oameni aşa", spune Guşă, convins că PDL riscă să câştige primăriile, dar nu şi majoritatea în consilii. Singura soluţie, în opinia analistului, este un prim-ministru cu o susţinere parlamentară largă, dar cu un guvern politic. "Cel puţin la Ministerul Finanţelor şi la Ministerul Administraţiei şi Opoziţia ar fi tentată să participe cu oferirea unor nume, la Administraţie, pentru că interesul Opoziţiei este să aibă un control asupra locului de unde poate controla organizarea alegerilor, şi la Finanţe, pentru controlarea fondurilor", consideră Cozmin Guşă. În opinia sa, cel mai performant ministru este Anca Boagiu (Transporturi), iar cel mai neperformant este ministrul Mediului, Laszlo Borbely. SONDAJ EVZ.RO Remanierea cititorilor EVZ: Ariton, Vreme, Igaş

Într-un sondaj desfăşurat timp de două zile pe site-ul EVZ, cititorii şi-au exprimat părerea despre activitatea miniştrilor Cabinetului Boc şi au făcut propria remaniere. Au fost exprimate, în total, 214.941 de voturi. Niciun ministru nu a întrunit aprecierea a peste 50%. Pe ultimele locuri s-au clasat ministrul Economiei, Ion Ariton, cu 563 de voturi, Valerian Vreme (Comunicaţii), cu 592 de voturi şi Traian Igaş (Administraţie şi Interne), cu 743 de voturi. Nici activitatea ministrului Justiţiei, Cristian Predoiu, nu a fost apreciată pozitiv decât de 812 votanţi, Valeriu Tabără (Agricultură) a obţinut doar 823 de voturi, iar şeful Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, 952. Toţi aceştia au procente cuprinse între 0,3 şi 0,4%.

Nou-veniţi în guvern, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene şi Sulfina Barbu, ministrul Muncii, au 0,6%, respectiv, 0,7% din voturile cititorilor. Proaspăt numit ministru de Externe, Cristian Diaconescu pare să beneficieze de un cec în alb de la 2207 (circa 1%) dintre cititori, care se declară mulţumiţi de el.

La polul opus, pe primul loc se situează ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, pe care 31% (peste 65.000 de voturi) o apreciază ca fiind ministrul cel mai performant. Urmează doi miniştri ai UDMR, Laszlo Borbely (Mediu), cu 21% (47.000 de voturi) şi Ladislau Ritli (Sănătate), cu 14% (30.000 de voturi). Următorul clasat este ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cu 13% (peste 28.000 de voturi). După el se situează premierul Emil Boc, apreciat de 8% dintre votanţi (18.000 de voturi). De Anca Boagiu (Transporturi) sunt mulţumiţi 3% dintre participanţii la sondaj, care i-au acordat circa 6.400 de voturi. Gabriel Oprea (Apărare) se clasează în urma ei, cu 2,2% (puţin peste 5000 de voturi). Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se situează cu mult în urma subalternilor săi pe linie de partid. Ca ministru al Culturii, el a fost apreciat numai de 1,3% (în jur de 2.900 de voturi).

REMANIEREA, CONFORM SONDAJULUI EVZ PROGNOZĂ EVZ Vlad Macovei: "Remanierea, inevitabilă" "Cred că o remaniere este inevitabila", este de părere Vlad Macovei, redactor-şef al EVZ. "Cred, de asemenea, că o remaniere extinsă (5-7 miniştri) este probabilă. Schimbarea premierului este posibilă. Remanierea are ca scop, în primul rând, stoparea deteriorării imaginii publice a Guvernului. Această deteriorare se răsfrânge şi asupra partidelor din Coaliţie, în primul rând asupra PDL. Un alt motiv al remanierii este şi domolirea presiunii interne din PDL. Vizaţi vor fi miniştrii care au avut o comunicare redusă. Îi includ aici pe domnii Vreme, Ariton, Tabără. Nici domnul Ialomiţianu nu cred că este foarte liniştit. Domnul Igaş cred că este pe muchie", apreciază Macovei. Citiţi şi:

  • Monica Macovei: "Și eu cred că e bună o schimbare la vârful Guvernului"
  • Ioan Oltean: Guvernul să plece! Ba să nu mai plece!
  • William Brînză: E nevoie de o reformă profundă a guvernului
  • Radu Berceanu: Nu se impune demisia premierului

Ne puteți urmări și pe Google News