Ce investiţii poţi să faci în zodia crizei

Ce investiţii poţi să faci în zodia crizei

Bursa de la Bucureşti înregistrează performanţe negative. Totuşi, pasionaţii de plasamente au şi alte pârghii la dispoziţie pentru a-şi înmulţi banii.

Deşi criza financiară mondială a afectat într-o anumită măsură şi ţara noastră, există totuşi căi prin care investitorii români pasionaţi îşi pot înmulţi banii. În România, cum era de aşteptat, piaţa de capital este cea mai afectată de turbulenţele de pe pieţele financiare. Asta deoarece majoritatea investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt străini. Indicele BET-C, care urmăreşte evoluţia generală a pieţei, a pierdut 53% din valoare de la începutul lui 2008. Totuşi, chiar şi aşa, BVB rămâne încă un instrument bun de înmulţire a banilor pe termen lung. „Şi pe piaţa de capital autohtonă se poate investi încă, însă ideea este să descoperi acele acţiuni cu potenţial de creştere, de a investi în acţiuni individuale şi nu într-un index“, ne-a declarat Laurian Lungu, analist la Grupul de Economie Aplicată (GEA).

O altă cale spre care se pot orienta investitorii sunt deja popularele plasamente imobiliare. Deşi unii analişti se grăbesc să propovăduiască declinul acestei pieţe, Lungu crede că investitorii pot beneficia de diferenţialul regional de randamente de pe piaţa imobiliară.

„Există oraşe, zone, în ţară, care sunt încă pe o pantă ascendentă a potenţialului de dezvoltare“, a spus el. Asta deoarece în România încă este mare nevoie de infrastructură. Cei care au terenuri pe traseele viitoarelor autostrăzi sau şosele de centură vor avea de câştigat. Oraşele se vor extinde mult pentru a se aerisi, iar terenurile din vecinătatea lor vor fi foarte valoroase, de asemenea.

Firme promiţătoare, cu probleme

În momentele de turbulenţe financiare, multe firme - printre care şi unele cu potenţial mare - încep să se confrunte cu probleme financiare sau cu crize de lichidităţi. În aceste momente se pot face achiziţii de tip „fire-sale“ (cumpărarea la un preţ mic a unei firme aflată într-o situaţie dificilă, generată de o criză de lichidităţi sau de alte probleme - n.r.), a mai spus Laurian Lungu.

O altă variantă este achiziţionarea de active pe pieţele externe dezvoltate, precum acţiuni, obligaţiuni guvernamentale sau titluri de stat. Pieţele acestea, fiind mature, înregistrează scăderi mai mici decât cele aflate în dezvoltare, iar posibilitatea de câştig pe termen lung este mult mai mare.

„Alternativele de mai sus necesită mai multă informaţie decât de obicei. Acest cost suplimentar implicit este acela care creează oportunitatea generării unui randament al investiţiei potenţial superior în timpuri ca acestea“, a adăugat Laurian Lungu. Situaţia de la noi nu este încă gravă, cred analiştii. „România nu este singura ţară care se confruntă cu asemenea situaţii. În multe ţări din lume Bursele scad accelerat, piaţa imobiliară e şi ea în declin, iar în alte ţări dobânzile la bănci sunt real negative, deci mai rău ca în România“, a mai spus Lungu.

REALITATE

Statul român nu încurajează economisirea

Cei care nu au suficienţi bani pentru a investi, pot încerca măcar să agonisească. Studiile arată însă că românii ori nu au ce economisi, ori nu fac acest lucru. Un studiu AVIVA dat recent publicităţii a arătat că aproximativ 80% dintre români nu economisesc nimic.

„Românii nu prea au ce economisi. Pentru o bună parte a populaţiei, cheltuielile depăşesc veniturile şi diferenţa este acoperită prin credite“, ne-a declarat analistul economic Liviu Voinea. „În al doilea rând, cadrul fiscal nu stimulează economisirea, dat fiind impozitul pe câştigurile din dobânzi“, a adăugat acesta.

„Totuşi, într-o perioadă de criză, cum este aceasta (deocamdată la nivel internaţional, cu efecte şi în România), este bine ca populaţia să aibă lichidităţi, pentru a face faţă unor costuri neprevăzute, şi în orice caz să nu investească în titluri riscante. Cel mai «cuminte» este să ţii lichidităţi, de preferat într-o bancă, în depozite pe termen relativ scurt (1 lună-3 luni)“, a mai spus Voinea.

"Într-o perioadă de criză, ca aceasta, este bine ca populaţia să aibă lichidităţi, pentru a face faţă unor costuri neprevăzute, şi în orice caz să nu investească în titluri riscante. Cel mai «cuminte» este să ţii lichidităţi în depozite bancare pe termen relativ scurt.", Liviu Voinea, analist economic

Ne puteți urmări și pe Google News