Ce înseamnă angajamentul şi invocarea ARTICOLULUI 5 din TRATATUL NATO

Ce înseamnă angajamentul şi invocarea ARTICOLULUI 5 din TRATATUL NATO

Să ne oprim un pic din entuziasm şi să analizăm cu mai mare atenţie ce înseamnă ANGAJAREA nostră faţă de SUA şi faţă de NATO prin invocarea ARTICOLULUI 5 de către preşedintele SUA, Donald Trump.

Articolul 5 din tratatul NATO prevede ca fiecare stat al Alianței să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac. Aliații Americii au fost îngrijorați după ce Donald Trump nu a confirmat, în cadrul summitului NATO de la Bruxelles din 25 mai, angajamentul american față de articolul 5. La acest summit, președintele SUA le-a reproșat aliaților NATO că datorează Statelor Unite sume uriașe de bani.

Revenind la România, în cadrul conferinței de presă, Trump i-a mulțumit lui Iohannis pentru decizia de a crește bugetul alocat apărării, subliniind că speră ca alți aliați NATO "să urmeze exemplul României".  

Cu alte cuvinte în caz de un conflict fie minor, fie major, România se va avânta în luptă. Pentru a înţelege mai exact despre ce este vorba, vă redăm integral Articolul 5:

"Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord trebuie considerat un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, sunt de acord ca, în cazul producerii unui astfel de atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare în mod individual sau colectiv recunoscut de Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părţile astfel atacate prin întreprinderea imediată, individual sau împreună cu celelalte Părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în spaţiul nord-atlantic. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri trebuie să înceteze când Consiliul de Securitate a adoptat măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale".