FOLHA ONLINE (Brazilia). Nu au existat niciodată prea multe îndoieli cu privire la faptul că Vladimir Putin, având în vedere dorinţa sa de putere, va încerca să rămână la conducerea Rusiei după actuala președinție - a patra a sa și, potrivit Constituției, fără posibilitatea de a fi reales.
Întrebarea a fost întotdeauna cum va face acest lucru. Săptămâna aceasta, liderul rus a dat la o parte perdelele și și-a prezentat planul opiniei publice.
Strategia a început să fie vizibilă în luna ianuarie, când președintele, în mod neașteptat și detaliat, a reformat guvernul, înlăturându-l din funcţie pe fostul prim-ministru aliat Dmitri Medvedev și a propus un referendum pentru modificarea constituţiei.
La acea vreme s-a speculat că Putin, care este de 20 de ani este putere, va încerca să-şi păstreze influenţa printr-un aranjament creativ, anume să devină un fel de "super-prim-ministru", cu un Parlament consolidat sau să conducă un Consiliu de Stat resuscitat, cu puteri extinse.
Marți (10 martie), totuși, s-a aflat că el are în gând un pas mai simplu și direct - să continue să candideze la președinție. Pentru a contura manevra, liderul rus a făcut un balet politic care a început în Duma, camera inferioară a Parlamentului, în cursul votului legat de reforma constituțională.
În cadrul ședinței, o deputată a partidului de guvernământ a prezentat o propunere până acum inedită: mandatele prezidențiale ar trebui să fie şterse odată cu noua constituţie, deschizând astfel posibilitatea ca președintele să candideze din nou în 2024 și să repete doza în 2030.
Apoi, Putin însuși a urcat pe scena legislativului. Rara lui vizită în Dumă, a precizat el, se datora obiectivului de a le vorbi "fără întârziere" parlamentarilor.
Într-un discurs difuzat la televizor, el a declarat că susține propunerea de a participa la un nou scrutin și a susţinut că, deși Rusia trebuie să devină o țară în care președintele se schimbă cu regularitate, ea nu este încă pregătită pentru astfel de schimbări, din cauza amenințărilor externe și interne la adresa stabilităţii statului.
De asemenea, a încercat să ofere argumente legale discuției, declarând că va accepta posibilitatea de a continua să candideze numai în cazul în care Curtea Constituțională va conchide că modificarea este conformă cu legea fundamentală - practic o formalitate, având în vedere sistemul politic controlat.
Cu cinism, Vladimir Putin pășește pe calea liderilor autoritari din cele mai diverse regiuni și nuanțe ideologice - folosirea capitalului politic pentru schimbările legale care vizează extinderea mandatelor. Prin aceasta, el degradează democrația din țara sa. (Rador)