Ce-i de făcut cu Grecia?

Ce-i de făcut cu Grecia?

La această întrebare trebuie sî găsească un răspuns miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi astăzi la Bruxelles.

Presa internaţională scrie că deja s-ar fi aprobat, informal, acordarea unui împrumut de 25 de miliarde de euro Greciei. Potrivit Reuters, planul de salvare ar fi fost realizat chiar de către Ministerul de Finanţe de la Berlin. Declaraţiile politicienilor din Germania, care le-au recomandat grecilor să îşi vândă insulele pentru a-şi plăti datoriile, au stârnit polemici pe plan internaţional.

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, şi cel al Franţei, Christine Lagarde, au infirmat zvonurile privind acordarea unui împrumut.

Bancherii, tot mai zgârciţi

Ne puteți urmări și pe Google News

Analiştii sunt de părere că România şi Bulgaria se numără printre statele cele maivulnerabile faţă de efectele crizei din Grecia, deoarece grupurile financiare elene au o mare expunere pe aceste două pieţe. Astfel, băncile româneşti cu capital majoritar grecesc ar putea îngheţa creditarea şi scoate banii din ţară, pentru a creşte lichiditatea băncilor mamă.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, spune că acest lucru este puţin probabil, doarece piaţa românească este una dintre cele mai profitabile pentru grupurile financiare elene.

Astăzi, moneda unică europeană a suferit prima depreciere în raport cu dolarul american, după trei şedinţe consecutive de apreciere. Euro a fost cotat la 1,3727-1,3744 dolari în această dimineaţă, în scădere faţă de cotaţiile înregistrate vineri pe piaţa interbancară americană, de 1,3594 dolari - 1,3712 dolari pe unitate.