Ce faci când bacteria TBC rezistă la tratament

Ce faci când bacteria TBC rezistă la tratament

Medicamentele anti-TBC administrate incorect îngreunează vindecarea.

Numărul pacienţilor cu tuberculoză a scăzut în ultimii ani, însă unii dintre ei au dezvoltat rezistenţă la tratamente, ceea ce face ca vindecarea să fie mult mai grea. În acest caz, spun medicii, TBC-ul se transformă într-un "cancer ce se transmite".

"Atacă" femeile tinere

Tuberculoza e o boală infecţioasă provocată de Mycobacterium Tuberculosis, bacterie care afectează în special femeile tinere. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 9% din femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani mor din cauza acestei boli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Simptomele cele mai frecvente sunt tuse, febră, transpira ţii nocturne, durere în piept. "Tusea care durează cel puţin trei săptămâni e simptomul cel mai evident al bolii, mai ales dacă e acompaniată şi de hemoptizii (expectoraţii de sânge)", explică Anca Macri, medic pneumolog la Institutul "Marius Nasta" din Bucureşti.

Cazurile de rezistenţă la medicamente apar din cauza administrării incorecte sau a întreruperii tratamentului. Astfel, există pacienţi rezistenţi la unul sau două medicamente (în special, izoniazidă şi rifampicină), dar şi la mai multe.

"Pacienţii rezistenţi la două medicamente au şanse mai slabe de vindecare, deşi se tratează pe perioade mai lungi, până la doi ani", explică Elmira Ibraim, şef al Programului naţi o nal de Combatere a Tuberculozei. În aceste cazuri se folosesc medicamente din "linia a doua".

Pentru cei cu rezistenţă la mai multe medicamente nu există scheme viabile de tratament. Pentru ei există două centre speciale de tratament, în Bucureşti, la Institutul Marius Nasta, şi în Piatra-Neamţ, la Petricani.