Ce face omul, face şi maimuţa. Studiul şi imaginile care dau expresiei un sens nou. Foto

Ce face omul, face şi maimuţa. Studiul şi imaginile care dau expresiei un sens nou. Foto

Potrivit unui nou studiu publicat recent în revista iScience, maimuțele folosesc în mod intenționat semnale pentru a începe și a pune capăt interacțiunilor sociale, comportamente care până acum nu erau văzute de obicei decât la oameni.

Astfel, la fel ca oamenii, şi maimuțele comunică pentru a saluta și a-şi spune la revedere. Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat mai mult de 1.200 de interacțiuni ale primatelor.

VEZI GALERIE FOTO Poza 1/11

Au fost studiate grupurile de maimuţe şi cimpanzei pitici din grădinile zoologice. Aşa s-a descoperit că ei schimbă în mod obișnuit priviri sau gesturi pentru a-și împărtăși intențiile despre interacțiunile sociale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste gesturi au inclus atingerea reciprocă, ținerea de mână și chiar lovirea capetelor. Potrivit studiului, cimpanzeii pitici au schimbat semnale de „salut” înainte de a se juca în proporţie de 90% din timpul petrecut împreună.

Maimuţele au făcut-o în proporţie de 69% din timp, în timp ce semnalele de „la revedere” au fost și mai frecvente. Oamenii de știință spun că abilitatea maimuțelor de a semnala saluturi indică mai mult decât politețe.

E uluitor ce pot face maimuţele şi cimpanzeii

Arată că cimpanzeii pitici și maimuţele pot comunica sentimente reciproce de obligație unele față de celelalte. „La om, acest sentiment de obligație reciprocă este martorul angajamentelor comune”, a declarat autorul principal al studiului Raphaela Heesen, cercetătoare postdoctorală la Universitatea Durham din Marea Britanie.

„Acesta sprijină tot felul de interacțiuni comune, inclusiv cele la scară mică. De exemplu, dacă luați prânzul cu prietenii sau cele la scară largă, cum ar fi proiectele mari. Este ca lipiciul succesului nostru ca specie, iar acea pregătire este prezentă în maimuţe și cimpanzei”, a declarat Heesen pentru CNN.

cimpanzeu pitic

Spre deosebire de studiile anterioare, cercetătorii au subliniat că angajamentele comune nu se bazează doar pe sentimentul de obligație, ci și pe procesul de stabilire reciprocă a acordului și acceptarea că el a fost îndeplinit.

De aceea, Heesen spune că este semnificativ faptul că maimuțele comunică între ele când intenționează să înceapă și să încheie interacțiuni, cum ar fi jocul sau îngrijirea. Dinamica puterii și familiaritatea dintre două primate au jucat, de asemenea, un rol în numărul „saluturilor” oferite de animale.

Maimuţele, la fel de superficiale ca oamenii

„Când ele repetau cu un prieten bun, au produs faze de intrare și ieșire mai scurte şi adesea nici măcar nu au comunicat la sfârșitul unei interacțiuni. Ştim asta și din viața noastră de zi cu zi, nu-i așa? Dacă interacționăm cu un prieten bun, nu avem acest gen de politețe”, a adăugat Heesen.

Mai departe, cercetătoare Universităţii Durham a observat că sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă și alte specii comunică sfârșitul interacțiunilor sociale:

maimuţă

„Am crezut anterior că oamenii sunt singurele specii care coordonează acele faze de intrare și ieșire ale interacțiunilor. Nu s-a studiat în mod sistematic dacă și alte specii își iau rămas bun, așa cum facem noi. Știm că alte specii inițiază interacțiuni, astfel încât faza de intrare este comună printre alte animale.”

Clare Redfern, deținătoare voluntară a unui cimpanzeu pitic la grădina zoologică Twycross din Marea Britanie (care nu a fost inclusă în studiu) a spus că oamenii de știință știu de multă vreme că maimuțele se salută, dar noile cercetări adâncesc înțelegerea comportamentelor animalelor.

Subtilităţile din lumea primatelor

„De la primele observări ale acestor animale în sălbăticie, a fost evident că aceste specii se salută; cu toate acestea, acum că au loc mai multe studii, comportamentele mai subtile au fost remarcate de cercetători”, a declarat Redfern pentru CNN.

„Comportamentele cimpanzeilor pitici sunt mult mai subtile decât cele ale maimuţelor, ale căror gesturi sunt mai evidente, astfel încât unele gesturi mai mici pot fi cu ușurință ratate, deoarece sunt subtile și se întâmplă foarte repede.

Gesturile pe care le observăm [în mod obișnuit] cu grupurile noastre de cimpanzei pitici se referă la întinderea mâinilor și la prezentarea unor părți ale corpului. Contactul vizual și reținerea privirii sunt extrem de importante în comportamentul cimpanzeilor pitici, care permit indivizilor să formeze o legătură mai strânsă între ei”, a completat Clare.

Autorii studiului spun, de asemenea, că este nevoie de mai multe cercetări cu privire la originile și evoluția comportamentelor de angajament comun atât la oameni, cât și la alte specii, conform CNN.