Cercetatorii scotieni au descoperit faptul ca, pentru a comunica, urangutanii se folosesc de aceleasi gesturi pe care oamenii le fac in timpul jocului de mima.
Conform unui studiu efectuat pe sase urangutani aflati in captivitate si publicat de revista americana „Current Biology”, saptamana aceasta, mamiferele repeta ori isi modifica gesturile pentru a arata daca sunt sau nu intelese de om.
Pentru a le testa tehnicile de comunicare, cercetatorii le-au prezentat mai multe alimente, unele foarte apetisante, altele dezgustatoare, obligand maimutele sa apeleze la ajutor uman pentru a alege mancarea preferata.
„Am fost surprinsi de faptul ca raspunsurile urangutanilor semnalau clar perceptia lor privind modul in care erau intelese de asistenta”, a declarat Erica Cartmil, de la Universitatea „St. Andrews”, unul dintre autorii cercetarii.
„Aceste animale le indica interlocutorilor, cu ajutorul gesturilor si semnelor, daca acestia sunt sau nu pe directia cea buna pentru a intelege ceea ce ele vor sa comunice, adica exact cum fac oamenii atunci cand joaca mima”, a adaugat Erica Cartmil.
Atunci cand un grup de persoane joaca mima, un membru al unei echipe incearca sa transmita un mesaj colegilor sai, recurgand la gesturi si indicii pentru a-i ghida spre raspunsul corect. „Asa fac si urangutanii”, a explicat cercetatoarea de la universitatea scotiana.
Specialistii nu pot spune insa, cel putin deocamdata, daca urangutanii comunica astfel si intre ei, nu doar cu fiintele umane, se arata in pagina electronica a revistei „National Geographic”.