Ce face Melania Mandas Vergu cu 4 milioane de euro

Ce face Melania Mandas Vergu cu 4 milioane de euro

Proiectul cu finanţare europeană a costat-o pe jurnalistă postul de consilier la Ministerul Educaţiei. Banii sunt folosiţi, explică ea, pentru mediatizarea exemplelor de bune practici din şcoli.

Un scandal mediatic de proporţii s-a aprins anul trecut, pe tema posibilei incompatibilităţi între funcţia deţinută de Melania Mandas Vergu la acel moment - consilier al ministrului educaţiei, Daniel Funeriu - şi statutul de beneficiar al unui proiect cu finanţare europeană.

După plecarea Melaniei Mandas Vergu din minister, proiectul de patru milioane de euro, care a reprezentat scânteia disputei, a rămas învăluit în ceaţă. Acum, fosta ziaristă de la "Gândul" explică de ce e important demersul ei, intitulat "Practică să înveţi, învaţă să practici": face cunoscute exemplele de bună practică din şcoli, astfel încât profesorii, elevii, studenţii şi agenţii economici să priceapă cât sunt de importante stagiile de practică. Totodată, în cadrul proiectului se va realiza şi primul ghid al practicii, se va revizui legea practicii, iar elevii vor putea avea un supliment de practică la CV.

În focul unei conferinţe regionale în cadrul proiectului, la Braşov, jurnalista povesteşte cum nu-şi închipuia că-şi va face atâţia duşmani şi cum merg şi nu prea treburile în Ministerul Educaţiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am zis: hai să încerc şi să construiesc"

Totodată, ea spune de ce a "schimbat taberele", aşa cum au acuzat-o foştii săi colegi din presă.

"Am avut o discuţie cu colegul meu şi bunul prieten - sper că mi-este prieten în continuare - Adrian Ursu, la o primă emisiune la Realitatea TV, când mi-a zis că am trecut de partea cealaltă. M-am uitat la el cruciş şi i-am zis că nu am trecut de nicio parte. Dar după 20 de ani în care am tot scris, unele lucruri s-au schimbat şi prin contribuţia mea, nu datorită mie, altele nici de-al naibii nu s-au schimbat. Lumea ce spune: «Melania e a dracului, e rea ca jurnalist». Am zis: hai să încerc şi să construiesc", spune jurnalista.

Specialiştii în educaţie sunt de părere că deşi proiectele pe fonduri europene de pe urma cărora se văd doar conferinţe par doar metode de a risipi bani sau, în cel mai bun caz, sunt mai puţin concrete, rezultatele se vor vedea mai târziu. Prima evaluare a acestora se va face abia în 2015. "...Nu am trecut de nicio parte. Dar după 20 de ani în care am tot scris - unele lucruri s-au schimbat şi prin contribuţia mea, nu datorită mie, (...) am zis: hai să încerc şi să construiesc.“MELANIA MANDAS VERGU, jurnalist 4 milioane de euro e suma acoperită din fonduri europene pentru proiectul care se va încheia în 2013

LĂMURIRI DUPĂ UN SCANDAL MEDIATIC

"Am făcut proiectul pentru că mi-am dorit o revistă de educaţie"

EVZ: Când aţi câştigat proiectul eraţi şi purtător de cuvânt al ministerului educaţiei... Melania Mandas Vergu: Nu. Şi am să te rog să vii la firmă să vezi, ca să nu avem discuţii. Proiectul a fost depus în noiembrie 2008, iar în iulie 2009 am primit o primă informare. Pentru că toată lumea depunea proiecte pe realizarea de stagii de practică şi ăsta era pe campanie, cred că n-au înţeles la început ce şi cum. Am făcut contestaţie şi în noiembrie am primit oficial anunţul că proiectul a fost selectat, aceasta e data la care eu eram la ziarul "Gândul".

După ce se aprobă proiectul, intri în procedura de semnare a contractului, ceea ce înseamnă că mai duci o dată documente, şi această procedură s-a finalizat pe 27 ianuarie, când am fost chemată la semnarea contractului. Pe 27 ianuarie normal că eram consilier, dar aprobarea proiectului a fost în noiembrie.

Consideraţi că aţi greşit acceptând să fiţi consilier cu toate că aşteptaţi răspunsul pentru proiect?Nu. Aveam răspunsul, nu are nicio legătură. Incompatibilitate nu există...

Aţi fost acuzată de imoralitate. Cu atât mai mult. Nu ştiu cine-şi permite să mă acuze pe mine de imoralitate când cred că se află ei în totală imoralitate. Gândiţi-vă că ministrul educaţiei este manager în nu ştiu câte proiecte. Este imoral?

Este jobul lui. Da, dar şi jobul meu era să fac un proiect. Atenţie, nu aduc plus valoare, nu aduc profit. O firmă cum e EDU TIM nu are nici 5 bani câştig din această afacere, deci unde este imoralitatea? Aş fi înţeles că e imoral dacă eu câştigam sute şi sute... Ce se câştigă într-un astfel de proiect? O salarizare pe care o ai şi este eligibilă. Se poate câştiga o dotare pentru firmă, este eligibilă, dacă ai scris-o în proiect, dacă ai gândit-o. Toată tevatura aia, că m-au scos din minţi, că mi-am renovat casa... Trecând peste faptul că e aberant, fiindcă e vorba de o garsonieră proprietatea mea, pe care eu am dat-o proiectului... Proiectul trebuie să aibă un sediu şi acolo s-a efectuat o igienizare a spaţiului, activitate pe care eu am avut-o trecută în proiect din 2008. (...) Când a venit controlul a constatat că noi când am fost în vizita de studiu la Viena - era activitate planificată - nu am plecat să mă plimb, dacă vreau să văd ce dracu’ fac în România, trebuie să văd ce face al doilea în Europa la stagii de practică, şi am luat şi secretara proiectului pentru că trebuie să ai foarte multe hârtii după tine, să semnezi la fiecare masă şi cazare şi cineva trebuia să facă asta. Când a venit controlul mi s-a spus că nu avem voie să o luăm. Cheltuiala s-a considerat neeligibilă, adică a rămas în contul EDU TIM. Dacă faci o greşeală, te costă...

Controlul despre care vorbiţi este de fapt în cadrul anchetei de la Ministerul Muncii. Ce s-a mai întâmplat în cadrul ei? Au venit şi au constatat. Am mai avut ceva: am plătit TVA-ul din contul proiectului. În proiect, orice firmă, orice ONG, orice instituţie are contul proiectului şi cel al firmei. În 2008, când am scris proiectul, tot timpul întrebam ce înseamnă activităţi neeligibile. Suma e de 999.000 de lei. Abia apoi am aflat că aici îţi intră TVA-ul. Dacă ştiam asta atunci, nu mai scriam proiectul. E foarte greu să susţii. Practic, trebuie să vii cu bani.

Încă o dată repet, şi nu e rău, poate asta ar fi fost o soluţie pentru toate firmele ca să trecem de criză, poţi să plăteşti salarii, poţi să dotezi activitatea pentru proiect, aceste materiale, laptopuri şi calculatoare, sunt obligată să le folosesc în această activitate. Povestea cu TVA-ul n-am ştiut-o, eram şi la minister şi eram foarte ocupată, erau plăţi de făcut, salariile în principal şi achiziţiile.

O parte din proiect este revista "Şcoala Edu". Ce se va întâmpla cu ea după terminarea proiectului, în 2013? Sper să o continuăm, îmi doresc din tot sufletul să o continuăm, atâta cât îmi permite proiectul, să desfăşurăm cât mai multe activităţi ale firmei care să aducă bani, pentru că proiectul nu aduce bani. Acesta e şi motivul pentru care am decis să fac proiectul, mi-am dorit foarte tare o revistă de educaţie. 900 de elevi, profesori şi tutori sunt beneficiari ai proiectului "Practică să înveţi, învaţă să practici"