Ce este și ce nu este autismul | Cu românul la psiholog
- Eveline Osnaga
- 27 iunie 2016, 00:00
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare de dezvoltare care înregistrează o creștere alarmantă în toate mediile, în toată lumea, estimându-se la ora actuală că există un copil cu tulburare din spectrul autist, la 100 de copii fără această tulburare.
În literatura de specialitate, această grupă mai este întâlnită și sub denumirea de Tulburări din Spectrul Autismului (TSA), autismul fiind tulburarea centrală care evocă cel mai bine în ce constă simptomatologia. Chiar termenul ales ca nume pentru această afecțiune, „autism”, ne indică cum se manifestă această tulburare. „Autos” este un cuvânt grecesc care înseamnă „pentru sine însuși”, iar folosirea lui în aceast cadru indică modul în care acești copii sunt închiși în propriul univers.
FOTO: Autismul este o boală ale cărei simptome se pot ameliora. Copiii afectați sunt la fel de inteligenți ca ceilalți FOTO: EVZ
Autismul este o dizabilitate complexă, însă din caracteristicile sale putem extrage patru trăsături fundamentale:
● Dificultăţi de adaptare senzorială;
● Întârzieri de limbaj;
● Abilităţi sociale slab dezvoltate;
● Probleme de stimă de sine şi încredere.
Chiar dacă aceste elemente sunt comune celor ce suferă de autism, nu vor exista niciodată două persoane cu aceleaşi manifestări. Fiecare copil se află într-un punct diferit al spectrului autismului. Din nefericire, izolarea în lumea lor îi face diferiți și, pentru asta, marginalizați de cei nonautiști, care nu-i pot accepta fiindcă nu-i înțeleg.
Autismul apare mai des la băieți decât la fete, studiile arată că proporția este de 1 la 4, și este întâlnit în toate tipurile de familii indiferent de mediu, rasă, etnie, nivel intelectual sau material.
Ce nu este autismul?
În primul rând, să spunem ce este evident. Autismul nu este o boală, nu este contagios, nu este o afecțiune a copilăriei, care se remediază sau dispare brusc la vârsta adultă. În altă ordine de idei, autismul NU este același lucru cu retardul mintal. Este important de știut că micuții cu autism sunt la fel de inteligenți ca orice alt copil care nu suferă de această tulburare.
Autismul NU te face un părinte mai puțin bun. Doar pentru că cel mic are ieșiri incontrolabile, nu înseamnă că este prost-crescut, rasfățat sau obraznic, așa cum autismul NU definește copilul. Este doar o parte a vieții, care nu trebuie amplificată și accentuată mai mult decât este cazul.
Este important să știm că autismul NU se poate vindeca cu... nimic. Dar este o tulburare ale cărei simptome se pot ameliora semnificativ. Copilul cu autism poate avea o calitate a vieții foarte bună, foarte apropiata de cea a unui copil fără autism, atâta timp cât face constant terapie și este susținut mereu.
În realitate, autismul NU este cel mai rău lucru care i s-ar fi putut întâmpla unui copil. Există boli și suferințe mult mai grele și mai dureroase. În ultimii ani se fac foarte multe studii cu privire la cauza autismului. Ceea ce s-a dovedit până în prezent: este cauză genetică. Nu se ştie 100% dacă este într-adevăr numai cauză genetică sau sunt şi alte cauze în autism.
În funcţie de severitatea simptomelor, există şanse mai mari sau mai mici ca terapia să îl ajute pe copil. Pentru ca aceste şanse să crească, este necesară implicarea intensivă a familiei şi a unor specialişti în lucrul cu aceștia. În sprijinul autismului vine terapia cognitiv comportamentală de tip ABA. Atâta timp cât ședintele de terapie sunt constante, iar acasă copilul beneficiază de atenția părinților, și urmând o programă, rezultatele mult așteptate nu vor întârzia să apară.