Pompele submersibile se gasesc in multe aplicatii. Pompele cu o singura treapta sunt utilizate pentru drenare, pompare de canalizare, pompare generala.
In 1928 Inginerul si inventatorul armean de distributie a petrolului Armais Arutunoff a instalat cu succes prima pompa submersibila de ulei intr-un camp petrolier. In 1929, pompele de la Pleuger au pionierat proiectarea pompei submersibile de turbina, precursorul pompei submersibile moderne in mai multe etape.
Principiul de functionare
Pompele submersibile electrice sunt pompe centrifuge multistage care functioneaza intr-o pozitie verticala. Lichidele, accelerate de rotor, isi pierd energia cinetica in difuzor unde are loc o conversie a energiei cinetice in presiune. Acesta este mecanismul principal de functionare al pompelor cu debit mixt si radial.
Arborele pompei este conectat la separatorul de gaze sau protector printr-o cuplare mecanica la partea inferioara a pompei. Fluidele intra in pompa printr-un ecran de admisie si sunt ridicate de stadiile pompei. Alte parti includ rulmentii radiali (bucse) distribuite de-a lungul lungimii arborelui, care asigura suport radial arborelui pompei. Un rulment optional ocupa o parte din fortele axiale care apar in pompa, dar majoritatea acestor forte sunt absorbite de lagarul de presiune al protectorului.
Aplicatii
Pompele submersibile se gasesc in multe aplicatii. Pompele cu o singura treapta sunt utilizate pentru drenare, pompare de canalizare, pompare generala. Ele sunt, de asemenea, populare cu filtre de iaz. Pompele submersibile cu mai multe trepte sunt de obicei coborate in jos printr-o gaura si cel mai des utilizate pentru extractia de apa rezidentiala, comerciala, municipala si industriala, fantani de apa si in puturi de petrol. Shop Einstal ofera mai multe astfel de pompe submersibile.
Alte utilizari pentru pompele submersibile includ instalatiile de tratare a apelor reziduale, manipularea apelor de mare, combaterea incendiilor (deoarece este un cablu ignifug), puturile de adancime si puturile de petrol, platformele de foraj marin, ascensoarele artificiale, deshidratarea minelor si sistemele de irigare.
Pompele in locatii electrice periculoase utilizate pentru lichide combustibile sau pentru apa care pot fi contaminate cu lichide combustibile trebuie proiectate astfel incat sa nu aprinda lichidul sau vaporii.
Utilizate in puturi de petrol
Pompele submersibile sunt utilizate in productia de petrol pentru a furniza o forma relativ eficienta de "ridicare artificiala", capabila sa functioneze intr-o gama larga de debite si adancimi. Prin scaderea presiunii din partea inferioara a putului (prin scaderea presiunii de scurgere de fund sau prin cresterea tragerii), se poate produce mult mai mult ulei din put in comparatie cu productia naturala. Pompele sunt in mod tipic alimentate electric si se refera la faptul ca pompele electrice submersibile (ESP) au nevoie de functionare continua cu curent. [
Sistemele ESP constau atat din componente de suprafata (adapostite in instalatia de productie, de exemplu o platforma petroliera), cat si din componentele subterane (gasite in gaura sondei). Componentele de suprafata includ controlerul motorului (adesea un controler cu turatie variabila), cablurile de suprafata si transformatoarele. Componentele subterane sunt desfasurate prin atasarea la capatul inferior al unui sir de tuburi, in timp ce la suprafata si apoi coborate in gaura de sonda impreuna cu tubulatura.
O sursa de curent alternativ de inalta tensiune (3 pana la 5 kV) la suprafata actioneaza motorul subteran. Pana de curand, sistemele ESP erau costisitoare pentru instalare, datorita cerintei unui cablu electric care se extindea de la sursa la motor. Acest cablu trebuia sa fie infasurat in jurul tubului imbinat si legat la fiecare imbinare. Tevile tubulare noi infasurate permit atat ca conducta, cat si cablul electric sa fie instalate cu o singura unitate tubulara conventionala. De asemenea, pot fi incluse cabluri pentru senzori si date de control.