Ce este pensia facultativă și de ce vom avea nevoie de ea la bătrânețe

Ce este pensia facultativă și de ce vom avea nevoie de ea la bătrânețe

Pensia facultativă va veni, la momentul ieșirii din activitate, în completarea pensiei pe care ți-o va da statul și a celei primite din contribuția la pensia administrată privat (Pilonul II). Uite cât și în ce condiții poți contribui la Pilonul III.

Cei care au acum maximum 45 de ani și sunt angajați sunt puși în situația de a se gândi la pensionare dintr-o altă perspectivă decât cei care vor fi plătiți, după ieșirea din activitate, exclusiv din fonduri de la stat. Asta pentru că, din contribuțiile pe care angajatorul le virează în contul nostru către stat, pentru pensii, o parte se duce în pensiile administrate privat (așa-numitul Pilon II). Dar, dacă e să dăm crezare analiștilor, micșorarea de la 5,1% la 3,75% a procentului din contribuția la pensiile administrate privat, care se va opera din 2018, pentru următorii ani, va însemna o diminuare a veniturilor pentru contribuabili când aceștia vor ieși la pensie. De aceea, aceeași analiști ne îndemană să ne gândim la cel de-al treilea instrument de economisire pentru momentul când ne vom retrage din activitate: așa-numitul Pilon III – adevărata pensie privată și facultativă.

De ce ar trebui să contribui la un fond de pensii facultative? În primul rând, pentru a putea suplimenta veniturile la vârsta încheierii activităţii, prin cumularea pensiei publice cu pensia privată (care o va include și pe cea facultativă).

Protecţia cea mai bună pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea fiecare dintre noi avem nevoie de o strategie pe termen lung încă de la primul loc de muncă. Cu cât se începe mai devreme construcţia acestui viitor financiar cu atât el va fi mai puternic şi vei beneficia de o bătrâneţe mai confortabilă, lipsită de griji, explică experții de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe site-ul instituției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, la aceste fonduri facultative de pensii poate contribui orice angajat, fie el la stat sau la privat, care muncește în țară sau în străinătate. Specialiștii ASF subliniază că participarea la un fond de pensii facultative nu va afecta pensia publică, ci va veni în completarea acesteia, alături de „pensia obligatorie”.

Dar, care este contribuţia pe am putea să o plătim fiecare la un astfel de fond de pensii facultative?

În primul rând, spre deosebire de pensiile adiministrate privat, care sunt obligatorii (Pilonul II), legislaţia Pilonului III nu interzice participarea la pensiile facultative în funcţie de vârstă, oricine putând contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizare lunar.

Deci, nu doar cei până la 45 de ani, ci și cei peste, iar cât contribui e decizia ta, totul e să nu depășești 15% din venitul brut lunar.

Dar, pentru a putea beneficia de o pensie facultativă, condiţiile legale impun ca fiecare participant să aibă cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive) făcute la fond, o vârstă de cel puţin 60 de ani şi o sumă minimă acumulată.

 Apoi, participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile la un fond de pensii facultative, cu înştiinţarea administratorului şi angajatorului, cu menţiunea că, în cazul încetării plăţii, aceştia îşi păstrează drepturile.

 Contribuţiile se acumulează într-un fond de pensii facultative, fiind evidenţiate în conturi individuale, proprietatea participanţilor şi a beneficiarilor legali ai acestora.

 De asemenbea, arată specialiștii ASF, pentru angajatori, pensia privată facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal - deductibilitatea fiscală se ridică la 400 de euro/an pentru fiecare angajat şi la 400 de euro/an pentru angajator.

Din datele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România, doar puțin peste 400.000 de români au pensie facultativă în acest moment.

Cine este beneficiarul meu la un fond de pensii facultative?

Suma aferentă pensiei facultative se plăteşte beneficiarului, calitate pe care o poate avea participantul sau moştenitorul acestuia, definit de Codul Civil.

Cum obţin dreptul de a primi o pensie facultativă? Ce trebuie să fac ca să devin participant la un fond de pensii facultative?

Dreptul la pensia facultativă se obţine odată cu aderarea şi validarea actului individual de aderare la un fond de pensii facultative, la care se poate contribui individual, în nume personal, sau pentru care angajatorul plăteşte în numele tău.

Atenție, administratorul unui astfel de fond de pensii facultative nu poate refuza semnarea actului individual de aderare niciunei persoane care are dreptul de a participa la o schemă de pensii facultative aflată în administrarea sa.