Ce este de știut în privința întâlnirii lui Putin cu Xi în China

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Sprijinul Chinei va fi crucial pentru președintele Vladimir Putin, pe măsură ce el își intensifică ofensiva din Ucraina. Dar gazda sa, Xi Jinping, are alte priorități concurente.

În această săptămână, când liderul Chinei, Xi Jinping, îl găzduiește pe președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, ar fi de așteptat ca ei să exprime un front comun. Dar prioritățile lor sunt diferite.

Putin încearcă să-și intensifice războiul din Ucraina înainte ca forțele ucrainene să poată fi reaprovizionate cu armament din partea Statelor Unite și, probabil, el vrea să știe că se poate baza pe China. Xi va încerca să-și încurajeze partenerul strategic și vechiul prieten, dar și el se află sub presiune, dorind să evite îndepărtarea în continuare de Occident din cauza sprijinului arătat Rusiei, scrie nytimes.com.

Aceste priorități marchează vizita de  două zile a lui Putin în China, începută joi, la Beijing, și care va include și o deplasare la Harbin, în nord-estul țării, unde s-a deschis un târg comercial China – Rusia.

Cel mai probabil, Putin va căuta să obțină un ajutor cât mai mare din partea Beijingului, un Beijing care i-a fost colac de salvare de mai bine de doi ani, de când Rusia a fost sancționată de Occident din cauza invadării Ucrainei. China achiziționează cantități uriașe de petrol rusesc, oferind în schimb tehnologii care ajută Moscova să facă față izolării economice și să-și susțină mașinăria de război.

Xi consideră Rusia drept un punct important de echilibru în privința rivalității dintre China și Statele Unite, dar el riscă să se îndepărteze de Europa – un partener comercial-cheie, și asta, tocmai când China se bazează pe exporturi pentru a-și relansa economia.

 O relație personală și o viziune comună

Xi Jinping. Sursa Foto: Dreamstime

Este vorba despre prima vizită în străinătate a lui Putin începând din luna martie, când el a câștigat pentru a cincea oară alegerile prezidențiale. Xi i-a dovedit lui Putin același respect atunci când a făcut din Rusia prima sa destinație în străinătate după ce și-a  asigurat înr-un mod zdrobitor cel de-al treilea mandat ca președinte al Chinei, în martie 2023.

Xi s-a întâlnit cu Putin de peste 40 de ori, inclusiv pe cale virtuală – mai mult decât cu oricare alt lider din străinătate.

Cei doi bărbați au arătat că relația lor este profund personală prin schimbul de felicitări cu ocazia zilei de naștere și adresându-se unul altuia cu termeni ca “prieten vechi și drag”.

Xi și Putin se consideră arhitecții unei noi ordini mondiale

În Putin, Xi vede un lider dictatorial cu o idee similară, respectiv, învinuind Statele Unite că au blocat ascensiunea țărilor lor. În 2022, cu câteva săptămâni înaintea invaziei Rusiei din Ucraina, cei doi lideri și-au proclamat un parteneriat fără limite, dorind ca astfel să respingă ceea ce, în opinia lor, ar fi hegemonia americană.

De asemenea, Xi și Putin se consideră arhitecții unei noi ordini mondiale, fără amestecul SUA. Amândoi au promovat niște organizații din care fac parte țări în curs de dezvoltare, cum ar fi Organizația de Cooperare din Shanghai și BRICS – o organizație numită astfel întrucât include Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – toate astea constituind o modalitate de a contrabalansa Occidentul.

Cel mai probabil, pe parcursul întrevederilor, Xi și Putin vor încerca să își demonstreze forța și solidaritatea, dorind să arate și altor țări că sistemul global condus de SUA dispune de o alternativă.

“Relațiile dintre Rusia și China au atins cel mai înalt nivel de până acum or, chiar și în fața unor grave situații pe plan internațional, relațiile dintre cele două țări continuă să se întărească”, a declarat Putin într-un interviu acordat, miercuri, presei chineze de stat. (Traducerea-Rador)