Ce este DAE şi ce trebuie să ştie persoanele care vor să ia credite

Ce este DAE şi ce trebuie să ştie persoanele care vor să ia credite

Pentru a veni în sprijinul creşterii informării şi educaţiei financiare a consumatorilor, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), în parteneriat cu mai multe instituţii, a lansat site-ul www.TotulDespreDAE.ro.

Deşi dobânda anuală efectivă (DAE) e considerat poate cel mai important indicator de comparare a creditelor, specialiştii recomandă utilizarea acestuia alături de alţi indicatori, cum ar fi valoarea totală a sumei rambursate şi valoarea ratei lunare, precum şi citirea atentă a celorlalte clauze din contract.

"Mulţi au zis că ştiu ce e DAE. Am îndoieli că lucrurile stau aşa.Cele mai simple lucruri în aparenţă se pot dovedi extrem de complicate. Evaluările cu dobândă sunt printre cele mai complicate. Ceea ce e mai rău e să ştii ceea ce nu ştii", a afirmat profesorul universitar Moisă Altăr, unul dintre cei mai proeminenţi economişti din România.

Conform unui studiu realizat în luna noiembrie de compania de cercetare de piaţă Novel Research, 82% dintre români spun că dobânda anuală efectivă (DAE) este cel mai important indicator pe care îşi bazează deciziile atunci când vine vorba de a lua un împrumut.

În aceeaşi măsură, 31% dintre cei chestionaţi au declarat că nu ştiu ce este DAE şi alţi 52% au o înţelegere greşită a acestui indicator.

Cum trebuie calculat DAE

Pentru a avea o înţelegere cât mai corectă a indicatorului DAE şi a relevanţei sale, profesorul universitar Moisă Altăr spune că DAE trebuie calculat pentru credite de aceeaşi sumă, maturitate şi frecvenţă a plăţilor.

"DAE este un tip de treabă, dar închis în el şi cam schimbător. Cheia utilizării DAE este calcularea lui pentru aceleaşi condiţii de sumă, perioadă de rambursare, periodicitate a plăţilor, tip de dobândă, întrucât valoarea DAE diferă sensibil în funcţie de aceste variabile. De exemplu, considerând că toate celelalte caracteristici sunt aceleaşi, cu cât perioada de rambursare este mai scurtă, cu atât DAE este mai mare. Însă asta nu înseamnă neapărat că şi suma totală de plată este mai mare. Important este să folosim DAE pentru a compara mere cu mere, adică împrumuturi cu caracteristici similare", a explicat prof. univ. Moisă Altăr.

TotulDespreDAE.ro este o iniţiativă a Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România şi face parte din programul naţional de educaţie financiară Bugetul Familiei (www.bugetulfamiliei.ro), lansat în parteneriat şi cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). 52% dintre români au o înţelegere greşită a dobânzii anuale efective (DAE), potrivit unui studiu efectuat de compania de cercetare de piaţă Novel Research

Ne puteți urmări și pe Google News