Ce este Antifa, mișcarea pe care Trump o acuză că a dezlănțuit haosul în SUA?

Ce este Antifa, mișcarea pe care Trump o acuză că a dezlănțuit haosul în SUA?

Această desemnare contează din mai multe motive legale, pentru că oricine din Statele Unite care acordă sprijin unei organizații de pe această listă riscă acuzații legate de terorism.

Dar „nu există un echivalent intern”, spune Joshua Geltzer, fost oficial principal de combatere a terorismului la Casa Albă în timpul administrației Obama și director executiv fondator la Institutul pentru Avocatură și Protecție Constituțională din cadrul Centrului de Drept al Universității Georgetown.

Au existat apeluri periodice, în special după atacurile adepților supremației albe, pentru a adopta o lege a terorismului intern, dar niciuna nu a trecut. Întrebat ce autoritate juridică ar avea președintele pentru a eticheta Antifa drept organizație teroristă, McEnany a indicat Codul Penal care definește actele de terorism intern și internațional.

Numai că definirea unui act de terorism este diferită de desemnarea unui grup întreg drept organizație teroristă. "Legea americană face primul lucru (definește actele de terorism intern și internațional n.r.), dar nu îl permite pe al doilea (desemnarea unui grup întreg drept organizație teroristă)", a replicat Geltzer la afirmațiile lui McEnany.

Chiar dacă antifa nu este o organizație teroristă desemnată, directorul FBI, Chris Wray, a anunțat că ea se află în atenția forțelor de ordine federale. El a spus că, deși FBI nu investighează pe baza ideologiei, agenții au urmărit investigații în toată țara împotriva oamenilor motivați să comită acte de violență „pe un tip de ideologie antifa”.

Cât de imparțială e analiza PBSO News Hours?

V-am prezentat integral această analiză pentru că ea este, la modul foarte general, corectă. Mai ales în ceea ce privește problemele de ordin juridic pe care echipa lui Donald Trump trebuie să le soluționeze. Diavolul se ascunde, însă, în detalii. Oricât vi s-ar părea de imparțial acest articol, la o privire mai atentă se dovedește că lucrurile nu stau deloc așa.

Câteva amănunte vă vor face să înțelegeți la ce mă refer. Mișcarea sau curentul Antifa (cum vreți să-i spuneți) nu este nici pe departe un fenomen politic american. Filiale există în mai toate țările occidentale și peste tot violența este principala formă de exprimare. Și nu e vorba numai de confruntări cu fasciștii, neo-naziștii sau adepții supremației albe. În Franța, Antifa a atacat partidul lui Macron, iar acesta nu e nici pe departe de dreapta, ba dimpotrivă. Cât privește exprimarea “grupări radicale de stânga”, ea este un eufemism. Antifa este o mișcare anarhistă cu tendințe comunistoide.

Ar mai fi ceva, acest Mark Bray, prezentat în calitate de istoric imparțial, este de fapt un ideolog al Antifa. Un citat din cartea sa Antifa, Manualul Antifascistului vă va lămuri exact și care sunt scopurile Antifa și cât de imparțial este Bray. „Scopul nostru ar trebui să fie ca în douăzeci de ani celor care au votat cu Trump să le fie prea incomod să împărtășească acest fapt în public. S-ar putea să nu fim întotdeauna capabili să schimbăm convingerile cuiva, dar suntem siguri că putem face din punct de vedere politic, social, economic și, uneori, chiar din punct de vedere fizic să fie foarte costisitor să le exprime”.

Dacă nici aceste cuvinte nu v-a convins, hai să vedem care sunt adversarii Antifa, în opinia lui Bray: “Multe grupuri Antifa se organizează nu numai împotriva fascismului, dar își propun să combată toate formele de opresiune, cum ar fi homofobia, capitalismul, patriarhia ș.a.

În acest fel, ei văd fascismul ca fiind doar versiunea cea mai acută a amenințărilor sistemice mai mari”. Remarcabil, mai ales dacă te gândești că autorul articolului de pe PBS News Hours spune că activiștii Antifa au convingeri antiautoritare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News