Una dintre cele mai discutate teme ale momentului este cea legată de certificatul verde. Actul care va oferi mai multe beneficii persoanelor care s-au vaccinat. Au fost multe controverse la nivelul Uniunii Europene, pe acest subiect. Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, a vorbit despre unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale momentului, pe „Bătrânul Continent”.

Certificatul verde, un proiect controversat pregătit de Uniunea Europeană

„Sigur, suntem în foc continuu, în analizarea discuțiilor pe care le avem cu statele membre pe planurile de recuperare și reziliență, România inclusiv.

Eu pentru România, știți foarte bine că am organizat încă din februarie un grup de expertiză tehnică. Au fost discuții aproape săptămânal în domeniul transporturilor pentru a perfecționa elementele cheie ale proiectelor pe care România dorește să le propună spre finanțare în viitor, Comisiei Europene, în particular, pentru planul național de redresare și reziliență, astfel încât, eu sper că elementele pe care noi le-am cerut fiecărui stat membru, să se regăsească în formula finală care va fi prezentată spre adoptare”, a declarat Adina Vălean la Antena 3.

„Prioritățile le stabilește fiecare țară”

„Mă refer la detalii privind proiectele, la maturitatea acestora, la o bună argumentare a costurilor, astfel încât să poată face o estimare de cost pozitivă. Trebuie să mai spun încă o dată, că ce proiecte vor intra în plan, decide fiecare stat membru. Deci, prioritățile le stabilește fiecare țară, în cazul nostru Bucureștiul va spune – asta sunt prioritățile, astea sunt proiectele cu care vrem să mergem mai departe”, a mai precizat comisarul european.

Foarte posibile, la finalul lunii iunie, acest proiect va fi adoptat de toate țările membre ale UE. „Comisia a spus de la bun început că trebuia să fie gata și va fi gata, pe 1 iunie cu soluția tehnică. Eu sper ca până la sfârșitul lunii iunie, toate țările, să fie conectate la această platformă europeană.

Poate intra în vigoare la finalul lunii iunie

În momentul de față, sunt 18 țări membre care au programate teste ale soluțiilor lor și a legăturii pe care bazele lor de date o va face cu platforma de schimb de informații europeană. România, de exemplu e programată pentru 21 mai să își facă testul. Nu de COVID, ci de interoperabilitate. Asta arată că suntem în linie dreaptă.”

„De asemenea, legat de faptul că cineva este în posesia unui astfel de certificat digital verde privind vaccinarea în caz negativ, sau a faptului că a trecut prin boală, automat să nu mai fie supus restricțiilor privind carantina. Asta este de asemenea, o propunere a Parlamentului European, dar statele membre, conform legislației actuale, doresc să își păstreze dreptul de a decide dacă vor să introducă restricții suplimentare”, a mai spus Adina Vălean.