Românii achiziționează tot mai multe autoturisme noi. EVZ îți prezintă ce trebuie să faci ca să-ți finanțezi această achiziție
Odată cu revenirea din criză, românii au devenit tot mai interesați să-și cumpere autoturisme noi, majoritatea fiind finanțate prin credite sau leasing. Anul trecut, numărul autoturismelor noi înmatriculate în România a crescut cu peste o cincime, comparativ cu 2013, după cum arată cifrele oficiale. Asta înseamnă că, atunci când își permit, românii preferă să achiziționeze o mașină nouă, fără riscurile pe care le implică un autoturism la mâna a doua.
Piața auto își revine, creditarea nu prea
Printre cele mai căutate mărci de autoturisme noi de către români au fost, în mai 2015, pe lângă brandul autohton, conform cifrelor publicate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor: Skoda, cu peste 680 de mașini, Volkswagen, cu peste 500, și Renault cu sub 400 de unități înmatriculate.
Însă, cu toată această creștere, piața creditelor auto „nu dă semne de revigorare, în ciuda eforturilor Guvernului de reanimare a cererii de autoturisme. În continuare, majoritatea clienților preferă să solicite credite de consum nenominalizate pentru a-și finanța achiziția de autoturisme, în detrimentul creditului auto, evitând astfel să prezinte în garanție mașina și să încheie asigurare CASCO”, ne-au declarat surse oficiale din Banca Transilvania.
Helian Redai, director de vânzări și marketing Porsche Finance Group, spune, însă, că piața și-a mai revenit în ultimele luni, odată cu startul programului REMAT. „La nivelul clienților persoane fizice am putut observa, în ultima vreme, o apetență pentru mașini cu un consum mic, mașini de oraș, cu o echipare de bază și confort standard, o atitudine cumpătată. Prețul mașinii rămâne foarte important, iar clienții sunt tot mai atenți la oferte și la aspectele legate de costuri pe termen mediu și lung în ceea ce privește achiziția unei mașini”, ne-a spus reprezentantul Porsche Bank. Banca a finanțat, anul trecut, achiziția a 2.051 de mașini noi, în primele cinci luni din 2015, fiind încheiate deja credite pentru 900 de mașini.
Cât este dobânda
Valoarea medie a unui credit auto s-a cifrat, anul trecut, la aproximativ 10.400 de euro, în cazul Porsche Bank, și de 56.000 de lei (circa 12.800 de euro) la Banca Transilvania.
Dacă intenționezi să-ți cumperi un autoturism nou în următoarele luni, trebuie să știi că dobânzile la creditele auto se cifrează între circa 5,5% pe an și 17% pe an. Avantajul creditului comparativ cu leasingul este, în primul rând, faptul că devii proprietarul bunului chiar din prima zi.
Pe lângă o serie de acte, doritorii care vor să ia un împrumut de la bancă pentru achiziția unui automobil mai trebuie să pregătească și banii pentru avans și comisioane.
„La Alfa Bank, creditul poate fi acordat în lei sau în euro. Este necesar un avans de 20% pentru creditele in lei și de 25% pentru creditele în euro și încheierea unei polițe CASCO pe toată perioada creditului”, spun oficialii Alfa Bank, pentru EVZ.
Ce comisioane există și ce avans trebuie să dai
BT dă credite în lei, în valoare de cel mult 40.000 de euro în echivalent lei, iar avansul trebuie să fie de cel puțin 15%. Banca mai solicită un comision de analiză de 200 de lei.
Porsche Bank are cele mai reduse dobânzi de pe piață pentru acest tip de împrumut, accesibil clienților care cumpără mașini marca Volkswagen, Audi, SEAT sau Skoda. Pentru finanțarea în lei, avansul este zero. Ca să știi exact cât vei plăti dacă vei opta pentru un credit auto la Porsche Bank în cadrul REMAT 2015, iată câteva exemple: pentru un Volkswagen Polo, rata lunară va fi de la 896 de lei/lună, timp de cinci ani, pentru un Seat Toledo rata va fi de la 974 de lei/ lună, iar pentru Skoda Fabia vei plăti o rată de la 718 lei, lunar.
Acte necesare
De regulă, pentru contractarea unui credit auto, băncile le pot cere clienților următoarele documente:
● factura proforma emisă de dealerul auto
● adeverință de venit de pe ultimele trei luni
● adeverință cu veniturile lunare din anul anterior
● copia contractului individual de muncă sau fluturașul de salariu
● cerere de credit
● actele de stare civilă
● factura de telefon