Ce cred politicienii despre planul USR de a da Capitala pe mâna unui Baron

Ce cred politicienii despre planul USR de a da Capitala pe mâna unui Baron

Planul de reorganizare a Capitalei propus de președinta USR București, Roxana Wring, nu este luat în serios de politicieni, ci tratat, mai degrabă, ca o acțiune de precampanie electorală. Mai mult, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, spune că nu înțelege de ce USR vrea să pună puterea în mâna unui singur om în timp ce toată lumea se străduiește să debaronizeze Capitala.

Proiectul USR de reorganizare presupune desființarea sectoarelor și înființarea a 20 de districte. La nivel metropolitan, se va înființa Zona Metropolitană București, care va include Capitala și localităţile din judeţul Ilfov. Primarul general al Capitalei rămâne în schemă, va fi ales prin vot direct, în două tururi de scrutin, şi va avea în subordine cinci directori cu atribuţii strategice în finanţe, mobilitate urbană, social, cultură şi sport. Districtele vor fi reprezentate, fiecare, de câte trei consilieri aleşi.

Pun puterea în mâna unui singur om

„Este foarte complicată viziunea USR. Ei dau exemple de orașe cu populație mult mai mare decât a Bucureștiului. Apoi, este vorba și de infrastructură. În momentul în care faci asemenea propunere, trebuie să ai un studiu, să vii cu date concrete. Eu, în 3 ani, în Consiliul General nu am văzut un proiect viabil propus de USR. Dar trebuie să remarc că în timp ce noi ne chinuim să debaronizăm Capitala, vine USR care vrea să concentreze toată puterea în mâna unui singur om”, a declarat, ieri, pentru EVZ, Gabriel Mutu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Edilul Sectorului 6 a comentat și faptul că USR speră că, cu astfel de strategii, va câștiga alegerile în București, având în vedere scorul uriaș obținut la europarlamentare. „Se face o mare confuzie între alegerile europarlamentare și locale. E o vorbă; omul sfințete locul. Unii au ce le arăta oamenilor, alții, doar promisiuni. În plus, numai la Sectorul 6 am avut 32 000 de de alegători pe liste suplimentare. Aceștia nu vor fi la locale. Cred că pe acest raționament își vor lua o mare țeapă”, a explicat edilul.

Fapte, nu vorbe

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, spune că tratează cu multă seriozitate propunerea deși „pare a fi un furt al startului de campanie pentru alegerile locale de anul viitor”. Edilul nu refuză ideea de colaborare cu toate partidele, mai ales că el chiar a obținut rezultate ca urmare a acestor decizii luate de toți, indiferent de culoarea politică. „Prin consens, ideile se pot transforma în proiecte, iar proiectele, la rândul lor, vor genera dezvoltare a comunității, așa cum se întâmplă astăzi în sectorului 4, ca urmare a punerii în practică a ideii de descentralizare. Așa a fost permis saltul calitativ al Sectorului 4, pentru că cei născuți și crescuți în comunitate cunosc cel mai bine problemele și nevoile oamenilor (...) Avem de lucru și da, în timp ce ne facem lista de proiecte pentru un București al viitorului, trebuie să discutăm apăsat și despre forma de organizare ce ne poate duce acolo cât mai repede”, susține edilul Sectorului 4. Băluță a precizat că secretul succesului se bazează pe fapte, nu pe vorbe.

Acțiune de campanie

Senatorul PSD de București, Robert Cazanciuc crede că e o idee de vară. Deși nu a văzut proiectul, nici el nu are încredere în propunerile USR. „Așa, venită în plină vară, propunerea pare mai degrabă o acțiune de precampanie electorală. Eu încă nu am văzut un proiect al USR care să vizeze o mai bună administrare, ei merg pe ideea că nimic nu-i bine. Sunt idei hazardate, dar asta nu înseamnă că nu sunt necesare măsuri pentru o mai bună administrare a Capitalei, Nu știu pe ce studiu se bazează acest proiect, care e rațiunea a 20 de districte. De ce nu sunt 30 sau 10? Ideea de metropolă nu este una nouă. Sigur, este de discutat. În ceea ce privește zona metropolitană a Ilfovului, funcționează și acum. Sunt bucureșteni care locuiesc în Ilfov, sunt locuitori ai Ilfovului care lucrează în București, administrația centrală a județului funcționează în Capitală”, a afirmat Cazanciuc pentru EVZ.

Liberalii sunt dispuși să discute

Vice-președintele PNL Laurențiu Leoreanu, responsabil pe administrație, spune că liberalii nu îmbrățișează ideea, dar nici nu o resping din start.

„Este un proiect mai vechi care trebuie văzut și analizat. Bucureștiul este mare și presupune o altfel de administrație. Dar trebuie să fie un proiect care să aibă un studiu de impact, nu făcut pe genunchi. Și doamna Firea a promis în campanie că rezolvă totul în 6 luni și nu a făcut nimic. Nu suntem împotriva proiectului, dar nici nu-l putem lua în brațe fără să știm detalii”, a spus Leoreanu pentru EVZ.